Vitriol – To Bathe from the Throat of Cowardice

Deze plaat kwam al in september vorig uit, maar ik moést hem gewoon nog bespreken omdat deze Amerikanen me he-le-maal wegbliezen tijdens een optreden in het voorprogramma van Nile in P60 in Amstelveen. To Bathe from the Throat of Cowardice – een titel om in te lijsten zo mooi – stond zelfs op de shortlist die ik maakte voor mijn Jaarlijst, maar haalde het uiteindelijk niet. Ik zal u zeggen waarom.

Vitriol, want over die band hebben we het, is namelijk het equivalent van een bloedmooi wijf dat niet maar niet op wil houden met kleppen. Alles zit erop: goeie tieten, lekkere kont, helemaal goed. Maar het lult werkelijk de oren van je kop. In het geval van Vitriol houdt dat in dat de band bijna drie kwartier als een olifant op steroïden door de porseleinkast jaagt. Tien nummers lang is het een onzalig gebeuk en geram waar op zich helemaal niets aan ontbreekt, maar het is soms gewoon even teveel. Soms wil je ook dat dat lekkere wijf even d’r mond dichthoudt omdat je nu eenmaal wakker moet worden, voetbal wil kijken of de krant wil lezen. Bij deze maniakale Amerikanen zou je willen dat ze soms even ruimte bieden om adem te halen voordat het volgende spervuur aan klanken jouw kant opkomt. Tweestemmig, ook dat nog.

Vooropgesteld: Vitriol is een uitstekende band. To Bathe from the Throat of Cowardice is een uitstekende plaat, maar wel een met een gebruiksaanwijzing. Zoals ik ter plekke bij het concert uitzocht dat de drie oerleden van de band (inmiddels is er met Mike Ashton een tweede gitarist aangetrokken) een verleden hebben in deathcoreband Those Who Lie Beneath, zo goed is dat hoorbaar op de plaat. Het zorgt voor een andere dynamiek, een andere aanpak dan die van veel deathmetalbands en dat is op zich verfrissend. Maar waar de ontsporende trein live in een beperkte tijd indruk maakt, vraagt het op plaat heel veel van de grijze massa tussen je hersenen. En dat zul je de ene dag beter kunnen handlen dan de vorige.

Dus, concluderend: Vitriol levert een uitstekend debuut af, dat staat buiten kijf. Maar het is tegelijkertijd een beproeving om dit in één ruk uit te luisteren. Daarom ga ik cijfermatig in het midden zitten met onderstaande score. Ben je deathmetalliefhebber maar niet bijzonder gecharmeerd van spelen op volle snelheid, trek dan tien punten van het totaal af. Kan het jou niet allemaal ADHD genoeg zijn, tel er dan tien punten bij op. Kom in beide gevallen niet klagen als je hoofd zich na het meebangen op To Bathe from the Throat of Cowardice van je nek heeft afgescheiden.

Score:

80/100

Label:

Century Media, 2019

Tracklisting:

 1. The Parting of a Neck
 2. Crowned in Retaliation
 3. Legacy of Contempt
 4. I Drown Nightly
 5. The Rope Calls You Brother
 6. A Gentle Gift
 7. Violence, a Worthy Truth
 8. Victim
 9. Hive Lungs
 10. Pain Will Define Their Death

Line-up:

 • Kyle Rasmussen – Zang, gitaar
 • Adam Roethlisberger – Zang, bas
 • Scott Walker – Drums

Links: