Verilehto – Kuoleman Siipien Havina

Verilehto, een Finse tweemansformatie brengt de debuutplaat Kuoleman Siipien Havina uit via Inverse Records. Ik lees wel in het obligate promopraatje dat deze melodische blackmetalplaat enkel digitaal uitkomt. He? Dat kan ik toch niet volgen. Dan houd je er als band toch geen blinkende stuiver aan over? Maar kom, ik moet niet voor de deur van een ander de vuiligheid gaan wegborstelen. De band is gevormd in 2017 en bestaat uit Janne Tuikkala (Dawn of Everwinter, Muria, Alpha Noir, ex-Warceremony en ex-Strange Aeon) en Janne Partanen (Hautajaisyö, Alfa Pentatonik, Marraskuun Lapset, Paavalin Harhat), heren en bands die bij mij toch amper een belletje doen rinkelen.

Sommige nummers op deze plaat zouden al in de steigers staan sinds 2001 en liggen dus al vlot 22 jaar op de planken. Oppoetsen moeten de heren gedacht hebben. Hier en daar een akoestische gitaar erbij wat dreunende, dronende synthpartijen en hop plaatje klaar. Zou het zo eenvoudig zijn geweest? Vermoedelijk niet natuurlijk.

Johdanto, een verplicht introotje, wordt gevolgd door Lohduton Kylmä Polku. Een nummer in typische eenvoudige Finse blackmetaltraditie voorzien van een licht geutje thrash en heavy metal, althans in het gevoel. Het titelnummer, Kuoleman Siipien Havina, voorzien van een licht stampende kadans, akoestische gitaar en een strak afgestelde bas, klinkt misschien net wat te braaf maar heeft wel iets. Op een gegeven moment neemt een rollende basdrum het geheel op sleeptouw. Jammer wel dat de kracht hiervan verloren gaat door de iets te dunne productie. Zo gaat niet alleen kracht maar ook wat ranzigheid verloren. Iets wat dit type van eerder mid-tempoblackmetal juist wel kan gebruiken.

Alla Tähtitaivaan is naast het titelnummer het meest genietbare nummer op deze verder eerder middelmatige plaat. De heerlijke twinlead die in dit nummer verstopt zit, is een vette knipoog naar een band als Dissection bijvoorbeeld. Zou het dit nummer zijn dat in 2001 al in de steigers stond bij Verilehto? Zou zo maar kunnen natuurlijk, je proeft wel de jaren 2000 in deze compositie.

Zat ik te wachten op een nieuwe Finse melodisch blackmetalband? Eigenlijk wel, het kan immers in mijn ogen en oren geen kwaad nieuwe pareltje uit het water te duiken. Jammerlijk is Kuoleman Siipien Havina van Verilehto niet direct een pareltje te noemen. Daarvoor gebeurt er te weinig, lijkt alles wat vastgeroest te zitten in oude ideeën, die met te weinig eigen smoelwerk worden gebracht. Ik lees dat de heren bezig zijn aan de nieuwe plaat. Ik ben benieuwd of daar een meer eigen gelaat in verwerkt wordt.

Score:

65/100

Label:

Inverse Records, 2023

Tracklisting:

  1. Johdanto
  2. Lohduton Kylmä Polku
  3. Kuoleman Siipien Havina
  4. Alla Tähtitaivaan
  5. Kirottu Kiulu
  6. Hirtetyn Hyvästit
  7. Kalman Seppä

Line-up:

  • Janne Tuikkala – Gitaar, bas, drum
  • Janne Partanen – Zang

Links: