Various Artists – Face Your Underground 26

De nieuwe is er! Na 25 komt 26, daar zijn we nog steeds blij om. Wat er op editie 25 van de beruchte reeks Lage Landen-metal-compilatie gebeurde, dat lees je hierrr nog eens na trouwens. Er volgde in ieder geval een prijsvraag/giveaway-actie van jewelste bij Zware Metalen en dat zal deze keer niet anders zijn. Integendeel, heuse luxepakketten liggen nu al klaar om van eigenaar te veranderen. Nog even wachten, maar tot het zover is moeten jullie het doen met deze review.

We beginnen het album met een nieuw nummer van het West-Vlaamse blackthrashgezelschap Demonizer. 1979, een knaller van een track, met een hoog octaangehalte, veel snelheid en ouderwets knallende riffs en polka’s. Killer! Heel blij om te horen dat de heren nog niet zijn uitgeraasd. De knetterharde productie is er boenk op. Te zien op Thronefest, wees erbij! Hexa Mera is de volgende in de rij, deze band bracht op 18 maart van dit jaar Methuselarity – Part 1 uit, een plaat vol groovende melodeath en metalcore. De Jens Bogren-mastering zal ook hier de nodige fans aantrekken.


De volgende in de rij is symfonische/gothic metalband October Changes. Een stevige en snedige metalsound met een vrijstaande zangeres die veel volume en ruimte opeist in de mix. Meteen daarna dé Belgische deathcore hoop in niet zo bange tijden. When Plagues Collide scoort veel punten met An Unbiblical Paradigm, ook ik ga akkoord en beschouw deze nieuwe plaat als de beste van de jongeheren. Indrukwekkend. Net als het Brugse Aeveris, dat vorig jaar zijn eerste langspeler uitbracht met van zoetgevooisde stukken voorziene, moderne metalcore met de nodige technische uitdagingen. Glad en hard tegelijk (that’s what she said). Op naar de volgende band, genaamd Atroxentis. Deze Brusselaars zijn sinds 1997 actief en maken blackdeath. Ik kende ze niet, maar ben best wel te vinden voor het brute en vlot rollende, melodische nummer dat ook op hun nieuwe EP Per Aspera ad Astra te horen valt. Bone of Elk is de volgende band op deze compilatie, een opmerkelijke band, want female fronted death metal en voor 60% Nederlands. Nederlandse band zijn dan ook meer dan welkom op Face Your Underground.

 

De volgende (nieuwe) combinatie is A Sweet Suffering, die dan wel hoorbaar in de beginfase van zijn bestaat zit maar gebruik maakt van elementen uit verschillende oldschool metalsubgenres. Met een lekkere intro beukt vervolgens het Waregemse At te Front de deur open, groovend en thrashend, met een bijzonder lekker gitaargeluid. Behind Bars is de volgende en een wat vreemde eend in de bijt, want hardcore en metal combinerend. Best goed trouwens, naast de gespierde core zit er een zekere Napalm Death grind-zuurtegraad in die ik best wel kan hebben. Lekker! Catharsis uit Tongeren kan ik niet goed plaatsen qua genre. Zelf spreken ze over death metal, maar ik hoor toch ook een soort van heavy/doom/gothic … prog? Moeilijk te plaatsen.


My Friend The Atom herinneren we ons natuurlijk van Face Your Underground 23 en rockt met zijn funky bastonen verder waar vele groovemetalbands ermee stopten in de jaren negentig (denk Eths). Myotis uit Antwerpen vermengt djent, core, prog en metal tot iets wat niet enkel technisch is maar bij momenten ook aanzet tot headbangen, modern en relatief kleverig. LowMad is daar het tegenovergestelde van. Loom, lomp, boos en dreunend. Het geeft extra variatie aan deze FYU, zoveel is zeker, en het effent netjes de weg voor het stonercollectief One Zillion Decibels. Daarna schieten we weer wakker met Wryngd, afkomstig uit mijn thuisstad Brugge. Grooves, thrash, NWOAHM… in een lekker hakkende – moderne – mix. Beetje prog erbij en we hebben een band om in de gaten te houden.

Het instrumentale Steegmoord kennen we ondertussen al van de EP met dezelfde naam, afsluiten doen we deze keer met een livenummer van melometalcoreband Reject The Sickness uit Gent, het achttiende nummer op deze compilatie. Ik heb me er mee geamuseerd in ieder geval en ik onthoud een aantal nummers waarvan er enkele hierboven te beluisteren staan. Geef ze gerust een kans!

Label:

Rotten To The Core Records, 2023

Tracklisting:

 1. Demonizer – 1979
 2. Hexa Mera – Goliath
 3. October Changes – Sleeping Beauty
 4. When Plagues Collide – The Grand Mouth of Hell
 5. Aeveris – Kingdom
 6. Atroxentis – Duellum
 7. Bone Of Elk – My Fair of Darkness
 8. A Sweet Suffering – The Outback Curse
 9. At The Front – Hide (Promo Cut)
 10. Behind Bars – Lockdown
 11. Catharsis – Cauchemar
 12. My Friend The Atom – Awake
 13. Myotis – The Swing Of The Pendulum ft. Daan Swinnen (Off The Cross)
 14. LowMad – LowLand
 15. One Zillion Decibels – Sasquatch Woman
 16. Wryngd – Social Masochism
 17. Steegmoord – Cutting Ties
 18. Reject The Sickness – The Plague Of Life (live in Croatia ’22)

Link: