When Plagues Collide – An Unbiblical Paradigm

De meest beruchte van alle plagen is mogelijk de pest, ook wel de Zwarte Dood, waardoor ongeveer een derde van de Europese bevolking het loodje legde. Hoewel de oorsprong niet volledig duidelijk is, wordt over het algemeen aangenomen dat deze in Centraal-Azië ligt en dat de ziekte vervolgens zijn weg via Italië naar Europa heeft gevonden. Ik zie een bepaalde parallel met onze tijd. Die ene pandemie is nog niet uit het geheugen verdwenen of de volgende dient zich alweer aan: When Plagues Collide. Voor het eerst in 2018 waargenomen in Aarschot te België, steekt dit nietsontziende monster wederom de kop op met een muterende variant van bijbelse proporties in de vorm van An Unbiblical Paradigm. Nu nog sluimerend in de donkere krochten van de onderwereld, maar met de potentie om de Zwarte Dood op zijn minst te evenaren. De wereld weet niet wat haar te wachten staat.

Collega Bart wist het vijf jaar geleden al wel en schreef dan ook enkele (uiteraard veel te summier) lovende woorden over dit When Plagues Collide. Toen nog een noviteit, met het bombastische toetsenwerk dat aan het brute beukwerk werd toegevoegd. Nu haast onoverkomelijk, wil je als band nog meekomen in de stroom aan deathcorebands die het oppervlakte weten te bereiken. Zo krijgen we ook nu weer een flinke pot moderne deathcore, aangedikt met verwarmend toetsenwerk en door de Zwarte Dood geïnspireerde gitaren. Hoewel modern, weet dit Belgische collectief toch (al dan niet bewust) goed te spelen met een knipoog naar de oude meesters. Zo krijgen we een mooie mengelmoes aan invloeden vanuit Suicide Silence en Whitechapel aan de ene kant, terwijl aan de andere zijde ook wordt meegestreden met Lorna Shore en Shadow of Intent. Dit uit zich muzikaal vooral in het feit dat niet alles op lichtsnelheid gespeeld hoeft te worden. Verder krijgt de muziek geregeld wat ademruimte in de composities waardoor de welbekende muur aan geluid niet overheersend is.

Maar laten we eerlijk zijn, het draait toch allemaal om de breakdowns nietwaar? En laat When Plague Collides deze nu net op uiterst smakelijke wijze presenteren. Als een Mongoolse veldheer, die met de pest besmette lichamen katapulteert over de stadsmuren van een rivaliserende vijand, wordt de brute smerigheid over je heen geworpen. Op Converted Into Cypher voelen we hem van verre aankomen, maar wat voelt dat heerlijk. Het echte klapwerk vinden we op Death in Progress, wellicht dat de aanwezigheid van Sven de Caluwé van Aborted daar nog wat mee te maken heeft. Wat een geweld en bruutheid. Voeg The Monopoly of Violence daar ook nog even aan toe, want wat daar gebeurt is met geen woorden te beschrijven. Pak dan ook nog even het einde van Devourer of Memories mee als we toch bezig zijn, waanzin.

Oké, oké, door dit simpelweg te reduceren tot een breakdownfestijn zou dit An Unbiblical Paradigm echt veel tekort worden gedaan. When Plagues Collide vindt namelijk precies die zoete plek waar bruutheid, melodie, vuige narigheid en ultieme schoonheid elkaar treffen. Telkens in balans om met gemak een half uur aan uiterst interessante muziek op plaat vast te leggen. Het afsluitende In Alle Stilte doet je er aan herinneren dat we hier met een product van Belgische makelij te maken hebben. Er is op dit moment een hoop onrecht in de wereld, en dat gaan we hier zeker niet bagatelliseren, maar de echte misstand is natuurlijk dat When Plagues Collide (nog) niet de erkenning krijgt die het verdient. Dit is on-Europees goed. Dit voldoet aan alle maatstaven van de betere kwaliteitsdeathcore. Luisteren die handel!

Score:

86/100

Label:

Necktwister Agency, 2023

Tracklisting:

 1. Converted Into Cipher
 2. Death in Progress
 3. God Complex
 4. The Glutton
 5. Monopoly of Violence
 6. The Grand Mouth of Hell
 7. Devourer of Memories
 8. In Alle Stilte

Line-up:

 • Wouter Dergez – Zang
 • Joris Dergez – Gitaar
 • Santy Van der Mieren – Gitaar
 • Joshua Kinsbergen – Basgitaar
 • Siebe Hermans – Drums

Links: