Vanhelgd – Deimos Sanktuarium

Het Zweedse Vanhelgd draait alweer een behoorlijk aantal jaar mee en is met Deimos Santuarium alweer aan album nummer vijf toe. Het is wel zaak om de bandnaam goed te lezen en niet te verwarren met het eveneens Zweedse maar verder volstrekt andere Vanhelga. Muzikaal is het een wereld van verschil aangezien de heren van Vanhelgd namelijk garant staan voor een bak old school death metal.

Iedereen die het vorige album Temple of Phobos kon waarderen, kan dit nieuwe album ook direct blind aanschaffen want qua stijl zijn er geen grote verschillen te bespeuren. Nog steeds vliegen de prima riffs je om de oren met die heerlijke old school deathmetalfeel. Hierdoorheen weten ze ook nog wat doom te mengen met hier een daar wat stijlelementen van black metal zonder dat het een ratjetoe wordt. Elk nummer heeft een eigen herkenbaar gezicht en weet de luisteraar geboeid te houden. De zang is fel maar toch verstaanbaar en wanneer er dan ook nog twee nummers voorbij komen die zich weten te profileren als echte oorwurmen, Profaned Is the Blood of the Covenant en The Silent Observer, weet je dat het goed zit. Het kleine verschil met het vorige album is de productie die dit maal iets warmer is gehouden, wat het geluid mijn inziens ten goede komt, maar dat is een smaak kwestie.

Fans van Asphyx en Bolt Thrower geef deze Zweden een luisterbeurt en ik weet zeker dat je overtuigd zult zijn, net als ikzelf. De band verdient een grotere status dan degene die ze nu heeft.

Score: 

85/100

Label:

Pulverised Records, 2018

Tracklisting:

 1. A Plea for Divine Necromancy
 2. Så Förgås Världens Härlighet
 3. Vi Föddes I Samma Grav
 4. Profaned Is The Blood of the Covenant
 5. The Ashes of Our Defeat
 6. The Silent Observer
 7. Här Finns Ingen Nåd

Line-up:

 • Jimmy Johansson – Gitaar, Zang
 • Mattias Frisk – Gitaar, Zang
 • Jonas Albrektsson – Bas
 • Mathias Westman – Drum

Links: