Usnea – Portals Into Futility

Drie jaar na Random Cosmic Violence mag ik me opmaken voor album nummer drie van deze Amerikanen uit Portland. Destijds heb ik dat album uitstekend genoemd, maar helaas is het nooit echt in de speler blijven hangen. Hopelijk maken de heren dat met dit album goed.

Het recept is niet enorm veranderd, maar slechts lichtjes verschoven. De zware en duistere doomlijnen zijn natuurlijk gebleven, maar toch hoor je vaker die momentjes van post-metal terug. Wat lichtere melodieën, die wat meer naar de emotie gaan, dan echt zwarte, druipende kwaadheid. Laat ik het voor gemak het meer nostalgische van het laatste album van YOB noemen. Dat maakt dit album nog steeds geen licht verteerbare kost, maar naast de screams en growls komen we ook cleane zang, cello en piano tegen. Deze afwisseling is absoluut meer dan welkom met een opener van ruim twaalf minuten en een afsluiter van bijna twintig. Daartussen wordt het opgevuld met drie nummers die ruim onder de tien minuten blijven, maar zeker enorm de moeite waard zijn.

Ik kan de vinger er niet direct op leggen, maar bij herhaalde beluistering blijft er meer hangen dan van het hele vorige album. Laten we dat groei noemen, in de positieve zin. Mocht je deze band voor het eerst willen leren kennen, denk ik dat dit album daarvoor een uitgelezen start is.

Score:

83/100

Label:

Relapse, 2017

Tracklisting:

  1. Eidolons and the Increate
  2. Lathe of Heaven
  3. Demon Haunted World
  4. Pyrrhic Victory
  5. A Crown of Desolation

Line-up:

  • Joel Williams – Bas, Zang
  • Zeke Rogers – Drum
  • Johnny Lovingood – Gitaar
  • Justin Cory – Gitaar, Zang, Piano

Links: