Ulvdalir – Hunger For The Cursed Knowledge

Reeds eerder besprak ik het werk van deze Russen uit Sint Petersburg. Ik verwijs daarvoor naar de split release met het Belgische Ars Veneficium, met als titel In Death’s Cold Embrace. Mijn conclusie, betreffende het enige nummer op deze split, was dat hetgeen deze Russen ons voorschotelden me niet helemaal kon overtuigen. Het bleek toen ook om een wat ouder nummer te gaan, naar ik later vernam. Misschien kunnen ze me nu wel overtuigen met deze EP. Met vier langere blackmetalnummers wordt een zoektocht ingezet om onze honger te stillen naar de vervloekte kennis. De volledige speeltijd van deze EP overstijgt net de dertig minuten en dan twijfel ik toch of je deze release niet moet aanzien als een full length album. Ik laat het voor deze keer even in het midden.

Ulvdalir staat gekend om zijn vuile, smerige black metal zonder compromissen. Ook nu hoor je dat weer. Er is een ranzig geluid, er is een modderige productie en dan heb je nog die vettigheid in de songs. Spookachtige escapades die voor, tussen en na de nummers aanwezig zijn scheppen mee de sfeer. Er wordt vanaf het eerste nummer Anger Bringer stevig doorgeketeld. De drum blijft voor mij ook nu weer de achillespees van de band. Het klinkt allemaal nogal rommelig, eerder onstrak. Tja, dat is natuurlijk ook wel waar hier naar teruggegrepen wordt, die sfeer. De bas is vaak voorzien van een distortiongeluidje wat als doel heeft om de gitaarlijn wat vunzigheid mee te geven. De strot van de heer I.K. Winterheart raspt de huid van je botten. De partijen op het einde van het openingsnummer doen wat denken aan oude Dødheimsgard ten tijde van Kronet Till Konge. Ook een blastpartij op enkele baskick in het nummer The Sun Of Pale Night (Void Amongst The Fire) en hier en daar wat uithalen in de stijl van Vicotnik maken de verwijzing naar Dødheimsgard wel compleet.

Ondanks het feit dat de titels in het Engels op het hoesje staan, krijg ik toch stellig de indruk dat alles in het Russisch werd ingezongen. Ik kan natuurlijk keihard fout zijn en prut in mijn oren hebben. Maar zet anders dan toch alles in je moedertaal op het kartonnetje.

Na een paar draaibeurten kan ook deze EP mij niet helemaal overtuigen. De reden? Er gebeurt gewoon te weinig. De sfeer is kil en koud zoals het hoort, maar toch heb ik het gevoel dat er iets ontbreekt. Voor fans van de oude Dødheimsgard, Darkthrone en Judas Iscariot is dit wellicht een lekker snoepje, maar wie het meer geraffineerd wil zal toch op zoek moeten naar andere releases om zijn honger te stillen.

Label:

Inferna Profundus Records, 2020

Tracklisting:

  1. Anger Bringer
  2. Road Of Knowledge
  3. The Sun Of The Pale Night (Void Amongst The Fire)
  4. Out Of The Darkness Of The Depths

Line-up:

  • I.K. Winterheart – Gitaar, zang
  • Kreator – Gitaar

Link: