Tulpa – Temple Of Wounds

Vier kerels uit de regio Parma, Italië, goed gekend in de lokale ondergrond, doch ook ver daarbuiten, steken hun koppen bij elkaar en houden Tulpa boven de doopvont. De heren hebben de afgelopen jaren afdoende ervaring bij elkaar geharkt door hun deelname in bands als Whiskey Ritual, Forgotten Tomb, Mother Augusta en zelfs Kirlian Camera. De melodische black metal van dit drietal laat zich inspireren door het spirituele, meer nog door het concept/de idee rond samsāra.

Dat geheel, die denkwijze, is afkomstig uit het boeddhisme waarin samsāra de levenscirkel is waarin op pijnlijke wijze leven, dood, hergeboorte tot stand komt en dit telkenmale opnieuw. Elk levend wezen zit in deze cirkel vervat en kan er pas uit wanneer volledig verlichting bekomen wordt. Althans zo interpreteer ik het. Echte kenners zullen dit waarschijnlijk nog meer, ja zelfs tot in detail kunnen aanvullen. Ik ben echter maar een simpele recensieschrijver die van black metal houdt. Op dit Temple Of Wounds, want zo heet de plaat van Tulpa, proberen de heren met behulp van melodische black metal het concept enige muzikale omlijsting te geven.

Het is deze Italiaanse viermansformatie gelukt me vanaf de eerste seconde van de intro meteen in hun verhaal te sleuren. De heren slagen daarin door goed gebrachte, goed gefraseerde en scherpe screams te brengen en deze te combineren met opzwepende drumdynamieken en ijzersterk gitaarwerk. Productioneel staat het geheel eveneens als een boeddhistische tempel. De titeltrack is van een bijzonder hoog niveau. Een bijzonder strakke blastbeat die op geijkte tijdstippen wordt afgewisseld met ander rudimentair voetenwerk vormt de basis van een nummer dat de temperatuur ver onder nul zal doen dalen. Een Dissection-achtige twinlead doet evenmin het ijs smelten.

In de eindbeuk van No One Wins zit een claimende, walsende melodische partij die me aan het beste werk van Harakiri For The Sky doet denken. Op midtempo wijze word je gevraagd toch wel stil te zijn in Drops Of Silence. Syskäathr is dan weer een opzwepend nummer met punk en smerige crustinvloeden. Het lijkt zo wel te zijn dat deze Italianen van behoorlijk wat markten thuis zijn en zelden van een kale muzikale reis terug huiswaarts keren want ook in Buried In A Hourglass mag je wat doomy invloeden verwachten alvorens de blastbeat alles weer aan gruzelementen slaat.

Italië brengt met Tulpa een band voort die de gemiddelde landtemperaturen in het putje van de zomer met dertig graden kan doen dalen. Zo ijzig koud, zo vreselijk fris klinkt dit Temple Of Wounds. Deze plaat staat vol en bol van de hoogstaande melodische black metal met een eigen gezicht en eigen boodschap.

Score:

85/100

Label:

Folter records, 2024

Tracklisting:

 1. Scatter My Ashes
 2. Healing
 3. Temple Of Wounds
 4. No One Wins
 5. Drops Of Silence
 6. Syskäathr
 7. Zerotonin
 8. Buried In A Hourglass
 9. …In The Ahr

Line-up:

 • Alessandro Coletta – Zang, gitaar
 • Kyoo Nam “Asher” Rossi – Gitaar
 • Tomaso Fontanini – Drums
 • Matteo Cordani – Bas

Links: