Torchbearer – Warrior

Even denk ik met een heuse terugkeer van het Zweedse Torchbearer te maken te hebben wanneer ik in de Zware Lijst de EP Warrior selecteer. Het laatste wapenfeit van de Zweden is het in 2011 uitgebrachte Death Meditations. Een zeer scherpzinnige en complexe black-death-thrashplaat die hier in huize Aarts nog met enige regelmaat door de speakers knalt. Een nummer als Coffin-Shaped Heart is op het gebied van agressie, melodie en songwriting wel vaker benaderd, maar zelden overtroffen.

 
Mijn enthousiasme moet snel plaatsmaken voor een stuk berusting wanneer ik constateer dat we hier te maken hebben met het Britse (Zuid-Wales/Londen) Torchbearer. Een band die geen enkele gelijkenis kent met zijn Zweedse naamgenoot. Deze Britten moeten het vooral hebben van een stevige lading groove metal, gecombineerd met melodie, maar met de wortels ook stevig in de hardcorescene. De band doet alles in eigen beheer en lijkt op het eerste gezicht wereldberoemd aan de andere kant van de Noordzee. Daar touren de heren intensief en hebben ze inmiddels een stevige livereputatie opgebouwd. In de breedte zouden we een geluid mogen verwachten tussen Everytime I Die en Pantera. Toegegeven, dat klopt ook wel, want wanneer ik de nummers individueel beluister, valt op dat we dikwijls een rake veeg uit de pan krijgen, maar evengoed ook zuivere zang horen. Er zijn dan ook twee vocalisten in dienst om het gemakkelijk te maken. Daarnaast heeft de bassist een prominente rol gekregen en is zijn instrument luid hoorbaar, wat het gehalte aan groove lekker omhoog stuwt.

Het zesde nummer Vindication is opgedragen aan de broer van de bassist die door toedoen van de politie om het leven is gekomen. En eigenlijk spruit de inspiratie van deze EP in grote lijnen uit dergelijke thema’s voort. Zo is te lezen dat de teksten onder andere handelen over corruptie, politiegeweld en mentale gezondheid, niet bepaald rooskleurige thema’s. En toch moeten we Warrior zien als een uiting van hoop, kracht en zelfreflectie om het vertrouwen na een tegenslag telkens te herwinnen.

Muzikaal gezien overtuigen deze heren behoorlijk en dit is het best te horen tijdens een nummer als Reclaim The Throne waar de band duidelijk met de nodige peper in de reet weet te verrassen. En dan heb ik het nog niet eens over de prima melodieuze zanglijnen die wat grungy aandoen. Met een nummer als Kick tapt de band weer uit een heel ander vaatje en wordt er onverhoeds tijdens de beginfase ook wat geflirt met het stevigere melodeathwerk. Maar bovenal horen we toch vooral heel veel typische groove metal terug en daarmee is Warrior een avontuurlijke EP geworden, wat veel belooft voor de toekomst van deze band!

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Burn It Down
 2. Kink
 3. North Star
 4. Reclaim The Throne
 5. Sirens
 6. Vindication
 7. Warrior Spirit

Line-up:

 • Ollie Gould – Vocalen, gitaar
 • Mo Bashir – Basgitaar
 • Andy Mansell – Vocalen
 • Sol Radley – Drums

Link: