Thra – Forged in Chaotic Spew

Zegt u eens heel eerlijk tegen u zelf. Bent u wel eens boos? Ja, ik ben goddomme wel eens boos, dat is een menselijke emotie. Nou kunnen daar verschillende dingen wel en niet tegen helpen, althans wanneer u dat wilt. Of Forged in Chaotic Spew van Thra daartegen gaat helpen weet ik eerlijk gezegd niet. Het zou zomaar kunnen dat het de boosheid wellicht nog wat meer aanwakkert. Of misschien enigszins kanaliseert, dat kan natuurlijk ook.

Er staat death metal als genre aanduiding in de Zware Lijst, maar dit is slechts ten dele waar. Wanneer ik het album opstart wordt al snel duidelijk dat ik de metalen archieven erop na moet slaan en de promo moet gaan lezen. Death metal met geïnfuseerde zwartgeblakerde sludge. Dit alles met een hypnotiserende inslag en bijbehorende kwaadaardigheid. Normaal gezien zou ik intens boos worden wanneer dit een kwalitatief teleurstellend jaar zou zijn, maar, man o man, we hebben hier weer wat op de tafel liggen hoor!

Vieze, slopende en gemene death metal in de oude stijl met heel veel donkere basaanslagen. Dreunende firmamenten op een fundering van intense sludge zwartgalligheid. We gaan hieraan geheid naar de klote. Een korrelige geluidsmix die perfect past bij dit vuige geheel. Ik denk aan zoveel bands als referentie tegelijkertijd, maar bovenal denk ik vooral aan Thra. Eigenlijk wil je tijdens het aanhoren van deze dynamische nummers maar één ding en dat is knoeperhard headbangen totdat de kop van de romp af dreigt te vallen. Terror Vessel Pt. 1 en Vesuvian dienen als intermezzo om het hoofd even te klaren, waarbij Terror Vessel Pt. 2 dan als outro dient. De andere nummers laten zich aanhoren als een directe aanval op het gehoor, waarbij het lange Primordial Engorgement vooral heel erg in de deathmetalregionen verblijft. Dit klapt als een dolle stier door de met bloed overgoten arena heen. De eerste twee nummers Flame Lurker en Fracture drukken dan weer meer een sludgestempel op het geheel. Over het algemeen kunnen we stellen dat de nadruk op de tweede helft van het album wat meer op death metal komt te liggen. Maar één ding is zeker, alles gaat erin als zoete koek bij uw redacteur van dienst.

Het valt haast niet te geloven dat dit dan wederom een debuutalbum is. Met zoveel kwaliteit! Zoals ik al eerder opmerkte, ik heb geen flauw idee wat er allemaal aan de hand is dit jaar met al deze opstartende bands die een debuutalbum uitbrengen. Het is alsof alle creatieve energie vanuit de lockdownjaren er nu in een noodgang doorheen wordt gepompt. Deze helden afkomstig van Phoenix, Arizona vormen daarop geen uitzondering. Ze brengen met Forged in Chaotic Spew een bijzonder welkom debuutalbum. Thra bewijst dat boosheid nodig en relevant blijft! Ga zo verder!

Score:

83/100

Label:

Translation Loss Records, 2023

Tracklisting:

 1. Flame Lurker
 2. Fracture
 3. Terror Vessel Pt. 1
 4. Drag
 5. Blistering Eternity
 6. Vesuvian
 7. Primordial Engorgement
 8. Cosmic Scourge
 9. Terror Vessel Pt. 2

Line-up:

 • Robert Wolfe – Gitaar, vocalen
 • Zach Nixon-Sandberg – Bas, vocalen
 • Matt Marquette – Gitaar
 • Grey Smith – Drums

Links: