The Prophecy 23 – Live At Summer Breeze

Het Duitse The Prophecy 23 werd voor het laatst op Zware Metalen besproken in 2014. Er is in die tijd veel veranderd in de wereld en soms is het dan fijn te merken dat er ook nog een aantal zaken hetzelfde zijn gebleven. Ik doel dan natuurlijk op de muziek van The Prophecy 23. Nog steeds is thrash de uitvalsbasis, zit er een flinke scheut heavy metal in en wordt er soms wat death metal toegevoegd. Vorig jaar mocht de band op het prestigieuze Summer Breeze spelen. Een mooie gelegenheid om de show vast te leggen en de opnames verschijnen nu op cd.

Zoals gezegd is thrash de hoofdmoot van de muziek die wordt gebracht. Het is dan ook even wennen dat er doorheen wordt gegrunt. Of je daaraan kunt wennen is afhankelijk van de vraag hoe breed je eigen muzikale horizon is. Voor mij persoonlijk doet het wat afbreuk aan en leidt het af van de muziek van The Prophecy 23. Feit is wel dat je hoort dat de vijf heren er op deze dag zin in hadden. Dat is ook te horen zonder dat je zelf fysiek aanwezig was. De muziek is doorspekt met humor. Ik weet, Duitser en humor… maar neem nou een titelnummer als Home Is Where You Shred. Niet direct een dijenkletser maar wel leuk gevonden. Net als het feit dat als je thrash metal met een Duits accent uitspreekt, je zoiets krijgt als Fresh Metal. En dat is hoe de band de muziek zelf omschrijft.

Bij vlagen doet het me wat denken aan het Duitse antwoord op S.O.D. maar dan een paar decennia later. Goede stompende thrashriffs worden afgewisseld met Ach Enemy-achtige melodielijntjes en dat komt het luisterplezier absoluut ten goede. De microfoons waarmee dit optreden is opgenomen stonden die dag goed afgesteld want alle instrumenten zijn goed te horen en als er in de studio iets is nabewerkt is dat niet te horen. Het maakt van Live At Summer Breeze een mooi zoethoudertje tot het volgende reguliere album (het vorige, Fresh Metal, dateert alweer uit 2020) en kan blind worden aangeschaft door fans van de band en thrashfanaten die eens wat verder kijken dan de neus lang is.

Label:

Massacre Records, 2023

Tracklisting:

 1. Intro: Tough, Cool And Here To Mosh
 2. Brutal Thrash Maniacs
 3. From The Basement To The Pit
 4. We Love Fresh Metal
 5. Home Is Where You Shred
 6. No Dep Talks – Just Drinks
 7. Mammon
 8. Green Machine Laser Beam
 9. Party Like It’s ’84
 10. I Wish I Could Skate

Line-up:

 • Luca – Zang
 • Hannes – Zang, Gitaar
 • Phil – Gitaar
 • Jackson – Basgitaar
 • Theo – Drums

Links: