The Less Fortunate – The Less Fortunate

Als je in de Verenigde Staten woont, in Missouri, waar zoek je dan de mosterd als je een metalcoreband wil starten als bende jonge honden? Volgens The Less Fortunate hebben ze hun pot mosterd gevonden bij bands als Killswitch EngageThe Devil Wears Prada en A Day To Remember. Tja, dat is de lat direct erg hoog leggen natuurlijk, weinigen springen over die lat. Metalcore is toch een speciaal subgenre als je het mij vraagt; soms is het ongelooflijk geweldig goed wat een band je serveert, een andere keer klinkt het als bagger en ruk in het kwadraat met de vierkantswortel eruit. Ik ga er geen doekjes om winden, The Less Fortunate komt vervaarlijk dicht in de buurt van deze laatste categorie.

Hoe komen ze zo dicht bij de rand? De muziek is weliswaar groovend en beukend, maar gewoon te simpel en te eenvoudig. De solo’s en leadlijnen zijn ook gewoon niet boeiend genoeg. Daarbij komt dat de nummers te veel op elkaar lijken en dat de songstructuren te doorzichtig zijn. Alzo maken ze de nummers te voorspelbaar. De cleane vocalen van Blanca Molinero zijn in bereik erg beperkt, in kleur en timbre vaak niet aangenaam genoeg. De combinatie cleane vrouwelijke vocalen en stevige agressieve screams kan het wel doen, denk bijvoorbeeld aan het Spaanse Hiranya of het Nederlandse 2 Years To Apocalypse. Voor deze Amerikaanse vrienden en vriendin van The Less Fortunate werkt deze combinatie gewoon niet.

Als je je wil meten met de groten der aarde in je subgenre, moet je wel echt je best doen en helpt een beetje je best doen niet. Overslaan deze plaat, want er staat niks boeiends op.

Score:

50/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

 1. This Is Who We Are
 2. Vice Versa
 3. Levels
 4. Alive
 5. Don’t Kill Me Bill
 6. Black Butterfly
 7. Utilities
 8. Inside The Mastermind

Line-up:

 • Blanca Molinero  – zang
 • Cory Taunton – zang
 • Dalton Golden – gitaar
 • Nolan Smith – gitaar
 • Bill Cotrill – bas
 • Logan Kelley – drum

Links: