Killswitch Engage – Atonement

Daar is ie dan! Hoelang kun je reikhalzend uitkijken naar een nieuwe plaat? Nou, heel lang! Ja toch! De nieuwe plaat van de melodische metalcoregoden van Killswitch Engage is binnengekomen en hoe! Met Atonement doen ze eigenlijk net hetzelfde als met de voorganger Incarnate inslaan als een bom!

Je kent de muziek van deze kerels wel, melodie en agressie verpakt in pakkende songs, gegoten in een strakke productie en omwikkeld met killer artwork. Op elke plaat staat er wel een collectie nummers die niet dagen, doch eerder weken in je hoofd blijft rondspoken. Het vocale duo Leach – Dutkiewicz heeft zichzelf de afgelopen jaren weer gevonden en maar goed ook. Ik verwijs ook nog even fijntjes naar hun samenwerking onder de vorm van de schitterende release The Hymn Of A Broken Man van Times Of Grace. De thematiek van de teksten op de nieuwe plaat Atonement is wederom een hap uit het leven en omvat de emotionele essentie van het dagelijkse bestaan. Er werd alvast als voorproever een nummer gelanceerd, Unleashed.

In vergelijking met de voorganger ligt de nadruk meer op de heavymetalondertoon. Dat hoor je erg goed in de gitaarpartijen. Daarnaast is de interactie tussen cleane- en screamvocalen (die toch net een tikje agressiever zijn dan op de voorganger) om je vingers bij af te likken. De muziek dan, ik haal er voor mezelf de hoogtepunten uit en dit om niet direct alles te verklappen!

Een voorzichtige cleane gitaarlijn kondigt Unleashed aan, een nummer dat pompt vanaf het begin. Fantastisch toch, die melodielijn op dat bijtende dubbele basritme. De cleane lijnen van Leach – Dutkiewicz maken het helemaal af. The Signal Fire is een nummer dat furieus van start gaat en dit met een lekker vet dubbele basritme en de furie zet zich gewoon verder doorheen het refrein met daarbovenop een geile, cleane zanglijn. Het brugstuk is een mid-temp beukend gitaarpartijtje met net daarachter een pakkende solo die overgrijpt naar het refrein… “The signal fire is alight!“. Ravenous start eigenlijk bijna gelijkaardig, alhoewel de brute zangpartij er wat hoekig tussenzit op de eerste riffs, lekker. Het is die brute zanglijn die opnieuw een pakkend refreintje aankondigt. Die kerels hebben daar toch een patent op. Een kort, akoestisch riffje pakt je bij je nekvel om het einde van het nummer in te gaan, magisch!

En dan weten ze met bovenstaand nummer ook nog eens de juiste snaar te bespelen: “I Am Broken too, in all the same places as you“.

Ontdek de rest van de nummers vooral zelf zou ik zeggen. Ga op zoek naar al die parels als een volleerd parelduiker. Nog even vermelden dat er ook gastvocalen te horen zijn van Howard Jones (ja hoor, je leest het goed) op het hierboven vermelde The Signal Fire en niemand minder dan Chuck Billy van Testament op het nummer The Crownless King.

Wat een plaat, jongens toch. Kopen die hap! Of als je geen geld meer hebt, ‘lenen’ uit de winkel, je moeder en je vader zouden het je vergeven (ik wil natuurlijk niemand aanzetten tot het plegen van strafbare feiten, alhoewel…).

Score:

90/100

Label:

Metal Blade Records, 2019

Tracklisting:

 1. Unleashed
 2. The Signal Fire
 3. Us Against The World
 4. The Crownless King
 5. I Am Broken Too
 6. As Sure As The Sun Will Rise
 7. Know Your Enemy
 8. Take Control
 9. Ravenous
 10. I Can’t Be The Only One
 11. Bite The Hand That Feeds

Line-up:

 • Jesse Leach – Zang
 • Adam Dutkiewicz – Gitaar, zang
 • Joel Stroetzel – Gitaar
 • Mike D’Antonio – Basgitaar
 • Justin Foley – Drums

Links: