Hiranya – Breathe Out

Soms blijven de fysieke exemplaren wel eens op je bureau liggen en wordt het al snel een stapeltje. Soms op een druilerige zaterdagnamiddag bij het verschuiven van dat bewuste stapeltje, valt er wel eens een plaatje af en net vandaag toevallig één in een dun kartonnetje. Dit schijfje blijkt uit Spanje, meer nog Madrid, afkomstig te zijn en in elkaar gedraaid te zijn door Hiranya. Voor mij een nobele onbekende in het metalcore/melodic deathmetalwereldje. De band komt nu met een opvolger voor het in 2016 verschenen debuutplaatje Breathe In, met de welluidende titel, jawel, Breathe Out. Ondanks de licht ironisch ondertoon aangaande de titel van dit album, is dit een vet geile release! En! En met zangeres die zowel instaat voor de screams als de cleane vocalen! Lekker! Als je begrijpt wat ik bedoel.

Jammer wel van de start van het album en dan bedoel ik niet de intro, want die zit er meteen recht op. Ook niet het muzikale begin van het eerste nummer Far Away. Het gaat me om de cleane vocalen daar. Niet helemaal geweldig. Naarmate het album vordert, wordt alles, en gelukkig maar, vakkundig rechtgezet. Hiranya levert een mix af van In Flames, Dark Tranquillityachtige vibes met Lacuna Coilaanvoelende cleane, female vocals. Vette metalcore-screams wisselen deze cleane partijen af. Nu en dan passeren er meesterlijke solo’s en geile basriedeltjes. Ik moet zeggen dat drummer Carlos Vivas de potten en de pannen ook weet staan en hangen. Van blastbeats over gebroken metalcore-partijen tot subtielere invullingen en fijn spel op de cymbalen. Tel bij dit alles een strakke mix en een mastering in de Fascination Street studios door de meester zelf, met name Jens Bogren en dan heb je een ferm geluid en een dijk van een plaat afgeleverd. Check Conformism of Shot als eerste en je begrijpt wat ik bedoel, luister naar die gevoelige cleane zanglijnen en bijt je vast in die afwisselende gitaarpartijen.

Spijtig voor die cleane zanglijnen in het begin van deze plaat en de soms overdreven stroperigheid in de nummers (het mag soms ook gewoon vet en hard gaan) want anders zat Hiranya vlot boven de 90.

Score:

80/100

Label:

Rock CD records, 2019

Tracklisting:

 1. Iemon
 2. Far Away
 3. Conformism
 4. Transparency
 5. Shot
 6. Harpy
 7. Insanity
 8. Angel
 9. Anger
 10. Oiwa

Line-up:

 • Sara – zang
 • Carlos Vivas – drum
 • Johnny W – gitaar
 • Jio – bas
 • Dani – gitaar

Links: