Sworn – A Journey Told Through Fire

A Journey Told Through Fire is de opvolger van het ook in eigen beheer uitgekomen album Dark Stars And Eternity (2018). Veel interessanter is dat de Noren van Sworn reeds in 2007 (The Alleviation), maar ook in 2009 (Bastards And Conquerors) twee schitterende melodische blackmetalplaten hebben gemaakt. Deze eerste twee platen kwamen nog uit via het Twilight Vertrieb label dat intussen van de aardbol lijkt verdwenen.

Toen al bleken deze vier heren in staat te zijn messcherpe riffs te schrijven die, geënt op een stevig blackmetalfundament, menig haartje op je voorarmen konden doen rechtkomen. Nu, zovele jaren later, zovele jaren na hun fantastische debuutplaat staan ze er nog steeds. Hun A Journey Told Through Fire wordt in eigen beheer uitgebracht, wat ik toch niet zo goed kan snappen. Deze vier mannen bulken al jaren van het talent en als ik dan zie en hoor wat labels de laatste jaren uitbrengen mag er toch ergens wel een plekje zijn weggelegd voor Sworn. Het viertal kan natuurlijk ook gewoon gekozen hebben om alles in eigen handen te houden.


De melodische black metal die ze brengen wordt doorspekt met ijzige melodieën, akoestische gitaren, kletterende baspartijen en bajonetscherpe screams. Getuige meteen het meer dan negen minuten durende openingsnummer A Godless Domain. Weliswaar dienen we eerst naar de zware keelklanken van Phillip Nathaniel Freeman te luisteren. Het daaropvolgende Grand Eclipse laat horen waarom ik eerder sprak over het feit dat deze heren bulken van het talent. Luister daarvoor naar de opbouw van het nummer, de integratie van de akoestische partijen en de magistrale solo.

Hou je wel van een magistrale solo, dan kan je gerust blijven verder luisteren want in het dampend, stampende en weinig golvende Calamity Sea kan je hier ook nog eens van vingervlugspel genieten. En het lijkt wel of dat de handtekening is van deze Noren: magistrale, melodische black metal met daar over, onder en tussen fantastisch soleerwerk. Vergeet ook niet het branderige Visions Of Fire te beluisteren, dan kom je er vanzelf achter dat deze heren het in zich hebben om vurige gitaarpartijen te schrijven. Op monumentale, eerder epische, heroïsche wijze plant Monumental zich als voorlaatste nummer in je gehoorgang. Bij momenten heerlijk bruut stampend, om dan weer om te slaan naar een blastfestijn of een strak rollend dubbele-basgebeuren. Schitterend!

Sworn is gewoon een steengoede melodische blackmetalband uit Noorwegen, dit A Journey Told Through Fire mag in geen enkele (melodische) blackmetalcollectie ontbreken!

Score:

90/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

 1. A Godless Domain
 2. Grand Eclipse
 3. Calamity Sea
 4. The Forsaken
 5. Visions Of Fire
 6. Monumental
 7. A Journey Told Through Fire

Line-up:

 • Max Wilson – Zang
 • Gøran Hope – Gitaar
 • Tom Ian Klungland – Drum
 • Christoffer Kjørsvik – Bas, gitaar, synth

 

Link: