Street Soldier – Original Murda Material

Iedereen die ook maar een beetje thuis is in moderne beatdown, is wel bekend met Street Soldier. Deze vierkoppige formatie uit Engeland maakt al sinds 2018 menig show onveilig door keiharde beatdown te mixen met nu-metal en een vleugje rap. Als ik de informatie van de meegestuurde biografie moet geloven maken ze het live zelfs zo bont dat de mannen een verbod hebben om op te treden in hun eigen York. Iemand van de moshpolitie die daar meer over weet mag zich bij mij melden, ik ben namelijk dol op hardcoregossip! Wel ben ik de band de laatste jaren enigszins uit het muzikale oog verloren, al zag ik de naam nog wel regelmatig voorbij komen op tourflyers. Omdat ik de voorgaande EP’s toch wel erg vermakelijk vind, ben ik ook zeker benieuwd naar Original Murda Material dat de Engelsen in eigen beheer uitbrengen.

Ik ben nooit verder gekomen dan de bekendste nummers van Limp Bizkit. Ik vond het vroeger gewoon niet hard genoeg om vaker te luisteren. Schijnbaar zijn de hits na al die jaren goed blijven hangen want zodra ik Rewind hoor, doet dit me direct denken aan Fred Durst en de zijnen. Het is echter zeker geen onvervalste kopie want Street Soldier tapt de riffs gelukkig uit een zwaarder vaatje. Desondanks hou ik mijn hart vast welk muzikaal pad Street Soldier is ingeslagen. Can’t Break This klinkt gelukkig weer als het eerdere materiaal. Zanger Scotty voorziet rappend en schreeuwend de keiharde en lompe hardcoreriffs van een stem. Dit is zoals ik mij de muziek van Street Soldier herinner.

Time To Lose begint op volle snelheid met thrash-achtige riffs. Op dit punt begin ik wel kwijt te raken welke stijl hardcore Street Soldier wil maken. Als verwarrende kers op de taart volgt een tempowisseling en hoor ik daar oude No Warning in combinatie met een soort ‘cleane’ zang. Ondanks dat ik het spoor bijster ben gaat de band zogezegd vrolijk verder met het volkrassen van de muzikale bingolijst. Nah Nah Fuck You begint namelijk met een hiphop-intro, maar even later is daar een soort System Of A Down-achtig refrein om uiteindelijk met een soort van harde breakdown te eindigen. Op Middle Fingaz en Die Widda Brain is de welbekende Street Soldier vervolgens wel weer prominent aanwezig. Nonce Killa is echt een heerlijke, ietwat overdreven, afsluiter van deze plaat. Terwijl de slammende deathcoreriffs om je oren vliegen gaat Scotty nog een keer rappend los. Het is een aparte combinatie maar eerlijk is eerlijk, hier spat de energie echt wel vanaf. De bingokaart van muziekstijlen is op unieke en eigenwijze manier vol gestempeld door de Engelsen.

Het valt op geen enkele manier te ontkennen dat Street Soldier barst van de muzikale ideeën. Alleen geeft zoveel afwisseling op een EP van zeven nummers echt een overdosis. Als luisteraar kom je nauwelijks in een luisterflow omdat je voor je gevoel continu op een ander genre moet overstappen. Ondanks deze kritiek kan ik deze EP onmogelijk slecht noemen, want het is echt wel vermakelijk om te luisteren. Dankzij de energie en enthousiasme kan je Original Murda Material zeker toevoegen aan je sport- of hardloopplaylist. Voor fans van: Nasty, Fury Of Five en Cold Hard Truth.

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Rewind
 2. Can’t Break This
 3. Time To Lose
 4. Nah Nah Fuck You
 5. Middle Fingaz
 6. Die Widda Brain
 7. Nonce Killa

Line-up:

 • Scotty Hall – Zang
 • Laurie Caudwell – Drums, zang
 • Ollie Altham – Gitaar
 • Cam Bland – Basgitaar

Links: