Stormhammer – Seven Seals

Seven Seals is het zevende album van het Duitse Stormhammer. Pas twee jaar geleden werd Welcome to the End uitgebracht. Jürgen Dachl, de vocalist die de band eigenhandig naar een iets hoger niveau wist te tillen, heeft verrassend genoeg plaatsgemaakt voor een andere bekende naam. Het is Matthias Kupka, de man die zich erop laat voorstaan bij Suidakra te hebben gezongen.

Over welk muziekgenre gaat het hier eigenlijk? Power metal. Echte Duitse power metal. Het laatste album dat Stormhammer uitbracht, kan gerust taakstellend genoemd worden.  Na het vierde, en zeer matige, album Signs of Revolution kwam de band niet meer langs op uw favoriete metal e-zine. En dan rijdt nu met tromgeroffel Seven Seals binnen.

Niks aan. Mag ik dat zeggen? Een overbodig album met tergende vocalen en vrijwel geen stukje muziek dat blijft plakken. Sleepwalker laat horen dat de gitarist behoorlijk ongeïnspireerd aan het tokkelen is, terwijl de heer Kupka schouderophalende vocalen erdoorheen blaast. Mannen, waar is het enthousiasme, de inspiratie? De band kan spelen, dat is wel bekend, maar het is echt saai. De vocalen zijn bovendien gewoonweg niet goed. Het dieptepunt qua teksten is het belachelijke “Say hey hey to the thunderstorm”, op Under the Spell. Bijna gênant toch?

Op de kalme ballad Taken By The Devil lijken de muzikanten elkaar wél gevonden te hebben. Wellicht kan een album vol met dergelijke muziek de band uit het slop halen. Nemesis laat de gevarieerde vocalen horen, maar het bewerkstelligt vrij weinig. Deal With The Dead dan nog, laat een beetje doorschemeren dat er power metal uit de vingers van deze heren kan komen. Het is “too little, too late”.

Seven Seals is een matig album. Te Duits, te flauw, te weinig overtuiging. Het klinkt alsof niemand er zin in had, en met tegenzin aan het spelen is. Het is vooral jammer dat de band zo’n stap terugzet van waar hij stond. Helaas een dikke teleurstelling. Zet de nieuwe Iron Fire of Rhapsody of Fire nog maar eens op. Kun je horen hoe het wel moet.

Score:

50/100

Label:

Massacre Records, 2019

Tracklisting:

1. Sleepwalker
2. Prevail
3. Under The Spell
4. Taken By The Devil
5. Seven Seals
6. Your Nemesis
7. Keep Me Safe
8. One more Way
9. Downfall
10. Deal With The Dead
11. Old Coals

Line-up:

  • Matthias Kupka – Vocalen, Gitaar
  • Manfred Ewender – Gitaar
  • Horst Teßmann – Basgitaar
  • Chris Widmann – Drums

Links: