Stone Ship – The Eye

De naam van deze band is helemaal O.K.  Een stenen schip was een soort Scandinavische begrafenisconstructie, een duur graf dus. Het hoesje bevalt me ook. Nu de muziek nog.

Blijkbaar heeft deze band een aantal jaren lopen jammen en zijn daar composities uit gegroeid. Op dit plaatje staan er twee, die allebei langer dan twintig minuten duren. Dat heeft voor- en nadelen. Als een nummer zo’n lengte heeft, mag het zich wel op een mooie manier ontwikkelen. De kans is namelijk aanwezig dat je de laatste delen van die nummers eigenlijk amper beluistert.

Het eerste nummer, genaamd The Ship of Stone, begint sfeervol met een bas-intro. Na twee minuten vallen gitaren en drums dramatisch in. Zoals je mag verwachten neemt men de tijd voor een en ander aan opbouw.  Tegen de tijd dat het nummer op gang is gekomen, zeg na acht minuten, zit je er wel in en stroom je traag en log door naar het onvermijdelijke einde. Er komen geen onverwachte breaks of andere eigenaardigheden. De zang is van een type dat je wel vaker hoort bij dit soort muziek. Clean, met persoonlijkheid, maar niet helemaal mijn smaak.

Het tweede (en laatste) nummer, The Crooked Tree, is nog zo’n exercitie. Het begint rustig en bouwt langzaam op met jaren zeventig gitaarwerk. Het basgeluid zorgt bij dit nummer voor psychedelische associaties, zeg een trage Hawkwind. Wederom is het helaas de, overigens heel herkenbare, zang die voor mij als luisteraar afbreuk doet. De tweede helft van het nummer is minder interessant dan de eerste. Het monotone tempo en de weinig inventieve riffs zijn daar mede debet aan. Met deze tweede track komt de CD tot een eind.

De doom metal op deze CD is al meer dan een jaar verkrijgbaar, nota bene op cassette. Hoe occult is dat? Sinds kort dus ook op CD, die, heeft de band aangekondigd, ook gelijk de enige is. De reden die daarvoor wordt aangevoerd, is het overlijden van de drummer. Voor liefhebbers en archivarissen van doom.

a4247041784_16

Label: eigen beheer

Track-Listing:

  1. The Ship of Stone
  2. The Crooked Tree

Line-Up:

  • R. Pesonen-Bass
  • Janne Kuosmanen-Guitar
  • Marcus Heinonen-Vocals
  • Antti Lehto-Drums

Links:

Score:

69/100

Geef een reactie