Spiritbox – Eternal Blue

Pas op: heet! Vele platenlabels hanteren tegenwoordig weer de hype-sticker en ook op het debuutalbum van Spiritbox genaamd Eternal Blue vinden we zo’n plakplaatje terug. Toen in 2016 de band Iwrestledabearonce werd opgeheven ging vocaliste en boegbeeld Courtney LaPlante niet bij de pakken neerzitten. Samen met oud-bandlid en partner Mike Stringer richtte zij Spiritbox op. Middels Eternal Blue brengt het collectief zijn debuut uit via Rise Records en zoals geschreven was de hype al behoorlijk groot vóór de release van deze plaat, iets dat niet alleen op het conto te schrijven is vanwege goede prestaties in het verleden met andere bands maar ook vanwege de zelf getitelde EP uit 2017.

Opener Sun Killer doet denken aan de sprookjesachtige sferen van Evanescence maar tegen het eind licht Spirtbox al een tip van de sluier op, waarbij de vette break en hoekige djentpatronen als een klap op je kaak worden vrijgegeven. Logisch dat Hurt You daar op voortborduurt en meteen drukt Courtney daarbij haar stempel op de muziek met een fraaie afwisseling tussen schreeuwzang die uit duizenden te herkennen is, en rustgevende, cleane vocalen. Djent, wat elektronica en de opzwepende gitaren doen in combinatie met dit type (vrouwelijke) vocalen al snel denken aan het Oekraïense Jinjer. Hoewel Hurt You lekker ruig klinkt, tikt Spiritbox al vroeg op dit album meteen zijn hoogtepunt aan met Yellowjacket. De fraaie, goed uitgebalanceerde opbouw zorgt in combinatie met de beklijvende melodielijnen, rake klappen achter het drumstel én vocale gastbijdrage van Sam Carter (Architects) voor een absolute sensatie. De kraakheldere productie laat het nummer volledig tot zijn recht komen en dat maakt het zonder meer één van mijn favoriete tracks. Holy Roller, Silk In The Strings en in iets mindere mate Circle With Me vallen ook in de categorie van zwaar, puntig en opzwepend. Het blijkt wederom dat Courtney LaPlante one-of-a-kind is. Liefhebbers van robuuste metalcore en djent gaan met dit materiaal zeker lopen.

Met een flinke gedaanteverwisseling horen we vervolgens ook The Summit, Secret Garden, Eternal Blue en We Live In A Strange World, Halcyon en Constance. Nummers die beduidend rustiger zijn en vooral all-in gaan op de sterke prestaties van Courtney. Nauwelijks is er nog sprake van krachtige passages van een goed presterende ritmesectie, hoewel de snaren in enkele gevallen wel op de achtergrond blijven kletteren zoals we dat graag horen. Veelal valt Spiritbox terug op redelijk eenvoudige melodieën, cleane zangpartijen en herkenbare grooves die de band zichzelf eigen heeft gemaakt. Het gevaar blijkt zich toch al snel richting het oppervlak te begeven want na enkele luisterbeurten ken je de nummers al volledig en valt er weinig nieuws meer te bespeuren wat ervoor zorgt dat de aandacht sneller verslapt. Zeker wanneer er twee of drie nummer achter elkaar zijn gepositioneerd zoals we richting het einde van Eternal Blue horen, verlang je al snel naar de tracks waarin wat meer actie zit.

De betekenis van hype volgens de bijbel van het internet is: ”een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.” Dit lijkt de spijker dan ook zijn kop te raken. Productioneel en muzikaal is er geen speld tussen te krijgen, maar na enkele grondige luisterbeurten van Eternal Blue lijkt het toch oppervlakkiger te zijn dan op het eerste gehoor verwacht. Met uitschieters als Yellowjacket, Silk In The Strings en Holy Roller maakt de band weliswaar veel goed maar de balans tussen enerzijds de ingetogen, en anderzijds de harde tracks ligt scheef en tijdens de rustigere arrangementen gebeurt simpelweg te weinig. Echter, dat bij Spiritbox alle ingrediënten aanwezig zijn om een Jinjer op de hielen te zitten is een understatement.

Score:

78/100

Label:

Rise Records, 2021

Tracklisting:

 1. Sun Killer
 2. Hurt You
 3. Yellowjacket
 4. The Summit
 5. Secret Garden
 6. Silk In The Strings
 7. Holy Roller
 8. Eternal Blue
 9. We Live In A Strange World
 10. Halcyon
 11. Circle With Me
 12. Constance

Line-up:

 • Courtney LaPlante – Vocalen
 • Michael Stringer – Gitaar
 • Bill Crook – Basgitaar
 • Zev Rose – Drums

Links: