Sphere – π

In de rubriek atmosferische industrial black metal was het weer aanschuiven dit jaar. Je moet mijn jaarlijst er maar op nazien. Er zijn een aantal albums die zeker een vermelding moeten krijgen, reviewgewijs, daterend uit 2021. Dit Franse Sphere onder andere. Niet de Poolse deathmetalband, wel de Franse atmos/indus/kosmos-black band. Dit is de tweede plaat van Brouillard, de vrouw achter Sphere. Een vrouw, u leest het goed.

Ja, heel veel moet ik er niet over vertellen. Zesenzeventig minuten lang tovert Sphere gewichtsloze, trance black metal uit zijn deepspacehoed. Langdurige, hypnotiserende, uitgestrekte spanningsbogen met ijzig gitaarwerk, snel pulserende computerdrums, kille vrouwelijke blackmetalscreams, ruimte ambient, akoestische intermezzi en andere methodes die de oneindigheid van het heelal trachten te vertalen in muziek. Pi, priemgetallen en andere mathematische magie worden gebruikt ter ondersteuning van de mystieke aantrekkingskracht van alles rondom ons, met een grimmige gloed.

Origineel is het hoegenaamd totaal niet, het klinkt allemaal enorm hard als Darkspace, Battle Dagorath, Paysage D’Hiver, Mesarthim, Erancnoir, Arkhtinn, Borgne… en daar is op zich niets mis mee. Sphere heeft wat nodig is om memorabel te zijn. De trance, de hypnose, de leegte. En ja, hier en daar hapert het een beetje, soms vraag je je af wat de meerwaarde is van enkele onderbrekingen, niet altijd zit de flow helemaal juist. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de positieve elementen. Persoonlijk ervaar ik vrij veel Borgne-vibes in de mix en misschien overdrijf ik hierin, maar het feit dat Bornyhake (Borgne) een bijdrage doet op het afsluitende nummer Transmission zet mijn verdachtmaking kracht bij. Ook de Belg Déhà (hij weer) doet een bijdrage op deze plaat, tijdens het derde nummer Invocation. Zowel Invocation als Transmission duren trouwens achttien minuten.

Een fijne aanvulling op de atmos/indus blackmetalcollectie. Het label Transcendance blijkt ook allemaal gelijkaardige bands uit te brengen en is eigendom van mevrouw Brouillard. Astral Silence (inclusief Bornyhake) heeft daar zijn meest recente plaat op uitgebracht trouwens. Ik geef het maar mee.

Score:

80/100

Label:

Transcendance, 2021

Tracklisting:

1. Projection
2. π
3. Invocation (featuring Déhà)
4. φ
5. La dernière décimale
6. Transmission (featuring Bornyhake)

Line-up:

  • Brouillard – Alles

Links: