Sonata Arctica – Clear Cold Beyond

Zit u er nog op te wachten? Na het, ik mag toch wel zeggen, debacle van Talviyö? Sonata Arctica is terug en brengt goed nieuws. Volgens de band is Clear Cold Beyond een terugkeer naar power metal. Talviyö werd door Zware Metalen overgeslagen ter review. En dat is terecht ook! Een album met een allegaartje van halfbakken rockliedjes die de luisteraar achterlieten met een groot vraagteken boven hun hoofd. Dat je softe rommel wil maken is prima, maar doe het dan op z’n minst echt goed. De band heeft nu de handschoen opgepakt en belooft lekker snelle power metal. Zou het echt?

Ja, het zal echt. Sonata Arctica liegt geen moment. Het is inderdaad een terugkeer naar lekker voorwaarts katapulterende power metal. Na vele jaren van zeikende fans heeft de band ervoor gekozen om dan toch gehoor te geven aan de roep om power metal. Ik vind het persoonlijk geen zwaktebod als je als band luistert naar je fans. Zeker niet als je er vervolgens een plaat als Clear Cold Beyond van maakt. Als u overigens dit album aanslingert en denkt: wat is dit voor seksueel overdraagbare keyboard kindermetal, dan is het nog steeds niet voor u bedoeld.

De openingstrack is gelijk een van de hoogtepunten. First In Line trapt af. Het start met drums en verandert al snel in een typische powermetalsong. Het refrein is catchy zoals het hoort. Natuurlijk ontbreekt er geen solo welke de track nog eens openbreekt. California is een andere oorwurm met veel te jolige keyboards. Het heeft een irritante melodie maar juist irritante tracks onthoud je altijd. Vooral het veel te catchy refrein is van de ratten besnuffeld.

De teksten op Clear Cold Beyond zijn excentriek. Wat is de bedoeling van “I’m yours on the day when California falls into the sea“? Je kan er nog zulke vrolijke staccato akkoorden op je keyboard voor gaan spelen, het blijft apart. Maar het vreemdste is de “Asshole” op A Monster Only You Can’t See. Het schijnt te gaan over die ene vriend die altijd een beetje een lul is maar toch je vriend. Prima hoor, maar ik hoor muziek die draken en schildmaagden in arctische streken oproept. In plaats daarvan word je opgescheept met “Asshole”. Of wat denk je van “I’m a mourning dove” oftewel “Ik ben een rouwende duif”. Lees dat nog eens. Ik weet het niet hoor… “There’s a party in the b(l)ack hole” is een ander vraagteken. In mijn ogen zijn de teksten op Clear Cold Beyond niet overal logisch in lijn met het muzikale concept.

Gelukkig heeft de band nog tracks als Dark Empath in de aanbieding. Want godver wat is het weer catchy. Je weet dat er nog getransponeerd gaat worden voor het leven en dat gebeurt natuurlijk ook. Een wat langzamere song maar niet met minder impact door de prachtige harmonieën. The Best Things is een andere track die blijft boeien. Een ballad waarvan de tekst nu wel een keer goed ‘matcht’ met de muziek. Een weinig complexe melodie wordt gecomplementeerd door de fantastische zanglijn van de immer ietwat nasale Tony Kakko. De band speelt hier met contrasterende toonsoorten. Met het aanbreken van Clear Cold Beyond is duidelijk waarom dit de titeltrack is. Tony Kakko vliegt van hoog naar laag in deze ijskoude track. Ditmaal zijn het dissonanten die ervoor zorgen dat daarna het refrein met zijn brommende leadgitaar eruit springt.

Het is koud, het is power metal, het is Sonata Arctica. Clear Cold Beyond is een album dat je kennis laat maken met de persoonlijkheid van de band. Een excentrieke figuur, maar een met een goed hart. Een persoonlijkheid die luistert naar de fans, maar toch enige tegenzin laat horen in de tracks. Het is die pittigheid en die haat-liefdeverhouding die doorklinkt op Clear Cold Beyond. Alsof de band wil zeggen: Ja fans, wij kunnen dit op het hoogste niveau, maar is dit echt wat jullie willen? Een album dat je aan het nadenken zet. Clear Cold Beyond is boeiend en je moet hem zeker niet na een enkele luisterbeurt laten liggen. Hij wordt pas echt goed als je hem flink belegen laat worden. Wees geen rouwende duif en probeer het eens!

Score:

90/100

Label:

Atomic Fire Records, 2024

Tracklisting:

 1. First In Line
 2. California
 3. Shah Mat
 4. Dark Empath
 5. Cure For Everything
 6. A Monster Only You Can’t See
 7. Teardrops
 8. Angel Defiled
 9. The Best Things
 10. Clear Cold Beyond
 11. A Ballad For The Broken
 12. Toy Soldiers (Martika Cover)

Line-up:

 • Tony Kakko – Vocalen
 • Elias Viljanen – Gitaar
 • Pasi Kauppinen – Basgitaar
 • Henrik “Henkka” Klingenberg – Keyboards
 • Tommy Portimo – Drums

Links: