Shadow of Intent – Elegy

Dames en heren, ik stel u voor: Shadow of Intent. Aangezien deze band nog nooit de eer heeft gehad om behandeld te worden op Zware Metalen, lijkt een formele kennismaking me wel op zijn plaats. De band werd in 2013 opgericht in Hartford, Connecticut en brengt met Elegy zijn vierde langspeler in eigen beheer uit. Binnen de ondergrondse gemeenschap en onder fans van het deathcoregenre staan deze heren natuurlijk al veel langer op de radar. De connaisseurs weten dan ook al lang en breed dat Shadow of Intent geen standaardformule op de plank legt. Ja, de basis is te vinden in deathcore, maar met forse symfonische toevoegen en flink geflirt met zowel melodieuze death- als black metal is er veel om van te genieten. Dat kwam al tot een mooie symbiose op het vorige album Melancholy, waarmee de band zich aan de top van de apenrots mag melden.

Als we dan toch kennis aan het maken zijn met Shadow of Intent, dan mogen enkele woorden over vocalist Ben Duerr niet ontbreken. Deze jongeman heeft namelijk een wat gekke gewoonte. Hij eet graag modder. Voor het ontbijt wat modder met ontbijtgranen, met de lunch een boterhammetje met modder en voor het diner, je raadt het wellicht al, een bordje vol modder. Dat blijkt zijn vruchten af te werpen, want zijn vocalen zijn werkelijk moddervet. Als je het mij vraagt niet alleen één van de beste vocalisten in het genre, maar in het hele metalen universum. Wat betreft extreme vocalen wel te verstaan. De grunts gaan dieper dan diep, zijn onwijs gecontroleerd en klinken van een andere planeet. Zo’n planeet waar ze van die hele diepe grunts hebben, snap je. Een feest voor de oren. Daarnaast beheerst hij het hele arsenaal aan technieken en hoge screams, die bij deathcore om de hoek komen kijken, met grote finesse.

De vocalen hebben we gehad, nu is het de beurt aan de muziek. Ik noemde al even dat Shadow of Intent geen standaardformule deathcore aan de man brengt. De symfonische toevoegingen zijn niet gering, waardoor de muziek een veel breder publiek zal aanspreken. Hiervoor kijkt de band geregeld bij symfonische black metal bands als Dimmu Borgir en Cradle of Filth in de keuken. Black metal niet je ding? Geen zorgen, de modderjongen en de zijnen halen slechts elementen uit die muziek en incorporeren dat in hun eigen geluid. Dat bracht op voorganger Melancholy al enkele zeer prettig in het gehoor liggende nummers voort. Nu is het de hoogste tijd om te bekijken of Elegy datzelfde niveau weet vast te houden.

We kunnen direct optekenen dat het geluid enigszins veranderd is. Op Elegy verschuift het zwaartepunt namelijk wat nog meer naar symfonische- en melodieuze death metal. Met veel ruimte voor rustige passages en gedoseerde razernij vinden we ongetwijfeld het meest gebalanceerde werk van Shadow of Intent tot op heden. Zo luisteren opener Farewell en het opvolgende Saurian King bijna té makkelijk weg. Maar ook dit weet dit Amerikaanse collectief overtuigend te brengen. Ook bij Of Fury en From Ruin… We Rise, die in een eerder stadium al op de wereld werden losgelaten, vinden we een mix tussen symfonische bombast en groovende gitaren.

Ook fans van het zwaardere werk kunnen hun hart overigens ophalen. Genoeg blastbeats, breaks en botversplinterende riffs om je energie even kwijt te kunnen. Zo laten The Coming Fire en Where Millions Have Come to Die (met gastrol voor Phil Bozeman van Whitechapel) van die heerlijk zwartgeblakerde gitaren horen. Maar alles gaat volledig overboord tijdens Intensified Genocide. Hoe kan het ook anders met zo’n titel. Shadow of Intent ragt, beukt en pleegt massamoord op nekwervels over de hele wereld. Wat een knaller dit!

Ik heb hierboven zojuist al zeven nummers bij titel benoemd. Daarmee zit ik precies over de helft van het gehele album, dat in totaliteit dertien nummers bevat en een uur van je tijd in beslag neemt. Dat is best veel als je er over nadenkt. Echter weet Shadow of Intent dit uur wel uitermate prettig in te vullen door de muziek lekker divers te houden. En dan heb ik de gastbijdrage van Chuck Billy (zanger van Testament) op Blood in the Sands of Time nog niet eens benoemd. Bij deze dus.

Ondanks een lichte verschuiving in geluid, klinkt dit Elegy voor de volle honderd procent als Shadow of Intent. En als we eerlijk zijn, dan vallen deze heren nooit tegen. Hoewel ik voorganger Melancholy toch net iets hoger inschat, is het ook hier weer genieten geblazen.

Score:

84/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Farewell
 2. Saurian King
 3. The Coming Fire
 4. Of Fury
 5. Intensified Genocide
 6. Life of Exile
 7. Where Millions Have Come to Die
 8. From Ruin… We Rise
 9. Blood in the Sands of Time
 10. Reconquest
 11. Elegy I: Adapt
 12. Elegy II: Devise
 13. Elegy III: Overcome

Line-up:

 • Ben Duerr – Zang
 • Chris Wiseman – Gitaar
 • Andrew Monias – Basgitaar
 • Bryce Butler – Drums

Links: