Shadohm – Through Darkness Towards Enlightenment

Een nieuwe band uit Polen. Dit Shadohm laat progressieve deathcore horen die met name geschikt zou zijn voor fans van Architects, Lorna Shore, Meshuggah en Gojira. Drummer Paweł “Pavulon” Jaroszewicz heeft een verleden in de bands Hate en Vader en schijnt als ik het zo lees de initiator van dit vijftal muzikanten te zijn, om zo tot deze band te komen.

 
Het is allemaal wel een beetje een aanwijzing ten aanzien van de speelkwaliteit. En daarnaast is Through Darkness Towards Enlightenment bepaald niet voor de poes. Dit is een partij deathcore met inderdaad een progressieve toonzetting. Dat laatste dan met name door de zuivere zang die gecombineerd wordt met een de brute schreeuwgrunt. Maar ook op instrumentaal gebied wijkt deze band wel eens af van het ingezette pad, met name door even wat smaakvolle wendingen te laten horen (Blurred). Is het allemaal nieuw of vernieuwend? Nee dat niet direct, want de eerder genoemde bands maken dit soort swingende en moshende muziek al. Maar dit album laat qua uitvoering een goed lopend geheel horen, het plaatje klopt daardoor gewoon. En naast die bulderende grunt trek ik de cleans ook wel erg goed. Er gaat zelfs een soort wanhoop van uit, luister maar eens naar Fair Weather Friend met een haast akoestische, intrigerend middengedeelte. Er is ruim voldoende spanning hoorbaar en de drummer van dienst ramt alle gaatjes vakkundig dicht, zonder er continu een blastfestijn van te maken.

Het afsluitende titelnummer vormt de spreekwoordelijke kers op de taart en is met ruim zeven minuten ook gelijk het langste nummer van dit debuutalbum. De opbouw is erg goed uitgedacht, met haast een ritualistische, bezwerende cadans. Een fijne haast melancholische kraker is wat er dan volgt, tegen het einde gaat het tempo dan ook nog iets omhoog. Het is wel een nummer dat het wat meer moet hebben van de sfeer, dit in tegenstelling tot de andere nummers, waar naast sfeer ook de bruutheid centraal staat. Ik vind het een bijzonder fijne manier om Through Darkness Towards Enlightenment af te sluiten, al zullen er ook wel lieden zijn die zitten te wachten op de genadeklap. Maar daarvoor is de oplossing snel gevonden, start eenvoudigweg het album weer opnieuw.

Score:

80/100

Label:

Selfmadegod Records, 2024

Tracklisting:

1. Through Darkness
2. Blurred
3. Fair Weather Friend
4. Ripped Apart
5. Towards Enlightenment

Line-up:

  • Adrian “Klama” Meissner –  Vocalen
  • Paweł “Pavulon” Jaroszewicz – Drums
  • Rafał “Tarlachan” Łyszczarz  – Gitaren, vocalen
  • Błażej Kasprzak  – Bas
  • Jakub “Szatan” Śliwowski  – Gitaren

Links: