Serment – Chante, Ô Flamme De La Liberté

Uit de ijskoude regio “le Québec”, gelegen in het door de natuur ingepalmde Canada, komt deze eerste langspeler van Serment. Een band opgericht door Moribond die we nog kennen van zijn andere band Forteresse. Dan weet je dat je meteen goed zit voor black metal die zijn oorsprong vindt in de cultuur-historische achtergrond van de eerder vermelde regio in het Noord-Amerikaanse werelddeel.

Met een winderige intro en een koekoek in de verte wordt je direct in de typische sfeer gebracht. Een ijskoude blastpartij trekt vervolgens alle aandacht naar zich toe en stuurt je vervolgens naar het tweede nummer op de plaat, Sonne, Le Glas Funèbre. Scherpe vocalen, die wat achter de muziek liggen, rollende baskicks en dominerende synths bezorgen je kippenvel. Tegelijkertijd is er wel weinig ruimte voor variatie, nu als je alleen door een besneeuwd landschap wandelt zal er waarschijnlijk ook weinig variatie zijn. Of is er een mysterieuze ruiter die je toch meeneemt en je een rit aanbiedt op zijn rijdier? Zo klinkt het op een bepaald moment wel. Nochtans het kleurloze landschap verandert er wel niet door. Moribond slaagt er wel in, met andere woorden, de sfeer te bewaren, doch aan enige variatie heeft deze man blijkbaar toch een broertje dood.

De enige variatie die je hoort zijn de tussengeluiden, dan weer een stevige wind, een ruiter, een knetterend haardvuur. Weliswaar helpt dit alles om de sfeer te creëeren die nodig is, maar het blijft allemaal toch een beetje droogjes. Net op het moment dat je denkt, het wordt me wat te saai, wordt er toch wat anders aangeboden. Flamme Hivernale, de luistertip van dit album, is een song die zich vooral leert kennen door de claimende synthlijnen bovenop een rollend drumtapijt, erg lekker. Vanaf hier lijkt het album mijn aandacht toch meer te trekken, ik moet misschien wat wennen aan het idee dat het vooral de synth is die de bovenhand neemt, de rest van de instrumenten lijken meer de kapstok te zijn waaraan de berenmuts, de pelsjas en de dikke sjaal kunnen opgehangen worden.

Een ijskoud album waar ik persoonlijk niet erg warm van word. De Canadese blackmetalscene heeft er wel een band bij die mag gehoord worden en voor fans van Forteresse, Ephemer, Hak-Ad-Damm of Sombre Héritage zeker een must.

Score:

70/100

Label:

Sepulchral Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Ouverture
  2. Sonne, Le Glas Funèbre
  3. Par-Delá Collines Et Rivières
  4. Flamme Hivernale
  5. Avant Que Ne Meure La Gloire
  6. Hymne Pour La Patrie

Line-up:

  • Moribond – alle instrumenten, zang

Links: