SednA – The Men Behind The Sun

Eén nummer maar, één nummer van meer dan dertig minuten op dit nieuwe album van het Italiaanse, uit Cesena afkomstige, mistige gezelschap, SednA. Sedna op zich blijkt een planeet te zijn in de buitenste contouren van het zonnestelsel. Cesena is dan weer een kleine stad in het Noord-Oosten van Italië, de regio Emilia-Romagnia, in de buurt van de dwergstaat San Marino. Kan je nog volgen?

Op de vorige platen Sedna (2014) en Eterno (2016) namen de kerels ook hun tijd om lange nummers te maken. Nu gebruiken ze al hun ideeën, bedenkingen en overpeinzingen onder welke muzikale vorm dan ook of het nu black metal, sludge of post-rock is, als klei om dit The Men Behind The Sun, te boetseren. Ze doen dit als dusdanig dan ook in verschillende snelheden: dan weer snel en accuraat, dan weer traag en besmeurend. Goed bij de les blijven is de boodschap en onmiddellijk al van in het begin meegaan op reis in het brein van deze kunstenaars. Of je zou wel eens een aantal cruciale momenten kunnen missen en voor je het weet heb je het eindresultaat vast zonder dat je beseft hoe dit komt. Voor zij die het moeilijk hebben om meer dan dertig minuten in één ruk uit te luisteren,  kunnen misschien de onderstaande video-clip, die het nummer en dus de plaat ingekort samenvat, bekijken en beluisteren.

Beklijvende creatie moet ik zeggen, doet me nadenken of ik de vorige platen, die ik nog niet in mijn bezit heb, best niet toevoeg aan mijn collectie. Dit alles, dit hele nummer, is bijzonder intrigerend te noemen.

Score:

80/100

Label:

Spikerot Records, 2019

Tracklisting:

  1. The Men Behind The Sun

Line-up:

  • Alex Crisafulli – zang, gitaar
  • Manuel Zanotti – zang, bas
  • Fabion Dautaj – gitaar
  • Luca Tebaldi – drum

Links: