Scalpture-Panzerdoktrin

Oorlogsmetaal uit Duitsland. De Kruppfabrieken zijn er niets bij. Na een EP, die in 2015 het licht zag, komt dit nieuwe offensief van het uit Bielefeld afkomstige Scalpture.

Het is duidelijk wat deze gevechtseenheid wil. Zoals men zelf ook ruiterlijk toegeeft op de site van het label, is originaliteit of inventiviteit niet een van de doelstellingen. Je kunt aan de gitaarsound horen dat de heren inspiratie ontlenen aan negentiger jaren Zweedse death metal. Qua zang lijkt het als twee druppels water op Bolt Thrower, met hier en daar een Martin Van Drunen-achtige uithaal. Ook vinden we sporen van Amon Amarth en Dismember.

Zoals wel vaker met war metal, herleven vervlogen tijden met Panzerdoktrin. Tenzij je in Syrië woont, natuurlijk. Tekstueel is het een grote blitzkrieg. Kritische noten, zoals we af en toe vinden in God Dethroned of Bolt Thrower, hoeven we niet te verwachten. Deze oorlog is een grote zegetocht. Vandaar ook titels als Panzer Hoorray, Not a Single Step Back en Flattened Horizons (Pounding Houwitzers).

War metal is een formule, een stijl, en deze band heeft dat helemaal onder de knie. Voor een band die sinds 2009 bezig is, vind ik de cd als geheel echter aan de magere kant. De riffs zijn niet memorabel.  De nummers kunnen beter.  Na een aantal keren luisteren blijft er te weinig hangen. Lichtpuntje van de plaat is Lead From Ahead.

Overigens, wat betreft pantserdoctrines (het klinkt beter in het Duits…), werden tanks voor het eerst ingezet door de Engelsen in de tweede fase van de eerste wereldoorlog. Een van de allereerste voorstanders en tankstrateeg was generaal J.C. ‘Boney’ Fuller, een adept en (waarschijnlijk) minnaar van Aleister (Mr.) Crowley, en ook een persoonlijke vriend van Adolf Hitler en Duitse tankgeneraal Heinz Guderian. Na de ontwikkelings- en testfase kwam eindelijk het eerste moment, 1916, dat tanks daadwerkelijk in niemandsland werden ingezet. Helaas voor de inzittenden kreeg een groot deel van de nieuwe vervoermiddelen tussen de bommen, het gas en het prikkeldraad technische problemen. Daar stonden ze dan. Ongetwijfeld kregen ze posthuum een medaille voor hun inzet.

SCALPTURE - CD - PanzerdoktrinScore:

70/100

Label:

Final Gate Records

Tracklisting:

 1. Forward March
 2. …Panzer Hoorray
 3. Lead From Ahead
 4. Dambusters
 5. Flattened Horizons (Pounding Houwitzers)
 6. No Rest, No Sleep, No Peace
 7. Incursion
 8. Not A Single Step Back
 9. Embrace the Afterglow

Line-Up:

 • Thorsten Pieper – Zang
 • Anselm Heise – Bas
 • Felix Marbach – Gitaar
 • Tobias Aselmann – Gitaar
 • Max Cailloud – Drums

Links: