Sanctum Sathanas – Into The Eternal Satanic Damnation

Sanctum Sathanas is een Satanisch broederschap afkomstig uit de vergeetput van de Chileense black metal. De heer Magus Xem Deitus passeert wel eens vaker de revue met onder andere werk van één van zijn zo vele andere projecten of bands en met name Funeral Fullmoon. Sanctum Sathanas bestaat al geruime tijd en ondanks dat is dit Into The Eternal Satanic Damnation nog maar de eerste volwaardige release. Tussen 2015 en nu zijn enkel wat demo’s, een split en zelfs een heus compilatiealbum uitgebracht. De Litouwse platenboer Inferna Profundus Records is een partij die graag gaat rondsnuffelen in de Zuid-Amerikaanse ondergrond en dan na een reis terugkomt met heel wat lekkers. Ook ditmaal dus weer. Into The Eternal Satanic Damnation wordt, zoals een aantal andere gelijktijdige releases van Nightgaunt, Funeral Fullmoon/Nocturnal Prayer en Pa Vesh En, uitgebracht op vinyl in een gelimiteerde oplage.

Een zware orgelpartij kondigt de Zwarte Mis aan. Het lijkt wel of je na luttele ogenblikken omgord wordt door heel wat creaturen gehuld in zwarte kapmantels. Wezens die rond je lijken te zweven en zich een weg banen naar hun positie alvorens de Hoge Priester het wordt neemt. Het woord dat bestaat uit een krasserige janboel aan zurige blackmetalriffs. Het tempo, het ritme, de cadans waarmee deze brave man spreekt, werkt bezwerend. Het eerste nummer, ook het nummer van de bovenstaande clip, Lord Almighty Sathanas, is daar het meest ideale voorbeeld van. Het lijkt echter geen invloed te hebben op zijn discipelen die allen licht wiegend naast je hebben plaatsgenomen. Je geraakt binnen luttele ogenblikken ook bevangen, in trance, overspoeld door de donkere gedachtegangen.

Let wel de heren zijn afkomstig uit Zuid-Amerika maar er zit toch behoorlijk wat Scandinavisch gevoel ook in de nummers. Transcendental Fire of The Night Of The Malignant Specter zouden ook op een plaat van Horna of dergelijke kunnen gestaan hebben.

Waar kruipt het ongedierte op Moeder Aarde toch telkenmale naartoe? Het is in ieder geval zo dat deze creaturen ons wel brengen naar die bands die vaak het zonlicht niet aanschouwen. Neem nu dit Zuid-Amerikaanse infernale duo Sanctum Sathanas dat op hun debuutplaat Into The Eternal Satanic Damnation duidelijk maakt dat de heer Satan zich geen zorgen moet maken. Er zijn nog genoeg volgers! Ben jij er één van?

Score:

80/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2023

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Lord Almighty Sathanas
  3. Morbid Sorcery
  4. Transcendental Fire
  5. The Night Of The Malignant Specter
  6. The Curse Of Existence
  7. Wrathful Devotion

Line-up:

  • Unholy Tormentor – Drums
  • Magus Xem Deitus – Zang, gitaar, bas

Link: