Salacious Gods – Piene

Salacious Gods – Piene
Folter Records, 2004

Na het uitstekende tweede album, ‘Sunnevot’, kwam de Nederlandse black-metalband Salacious Gods even zonder label te zitten. Met de ‘Mutilation’-promo onder de arm is men toen gaan shoppen voor een deal en uiteindelijk heeft het Duitse Folter Records het aangedurfd om deze jongens een kans te geven.

Salacious Gods stond in het verleden garant voor melodieuze black-metal die raakvlakken vertoonde met de sound van (oude) Cradle of Filth en (oude) Hecate Enthroned, maar verder vrij herkenbaar klonk. Op ‘Piene’ horen we nog wel elementen terug uit de vroegere sound, maar over het algemeen klinkt Salacious Gods anno 2005 toch een stuk furieuzer en rauwer dan voorheen. Enerzijds is de productie van hun nieuwe schijf een stuk minder glad, maar anderzijds is men gewoon wat smeriger gaan spelen. Het zwaartepunt is duidelijk verschoven naar agressief en krachtdadig gitaarwerk en de keyboards zijn zelfs volledig van het toneel verdwenen.

Vind ik dit ook goed? Jazeker! Al hield ik wel van de oude sound, het hernieuwde Salacious Gods weet mij in gelijke mate te boeien als vroeger en na de heren onlangs nog live aan het werk te hebben gezien in het voorprogramma van Sear Bliss, kan ik zeggen dat ze tegenwoordig ook live een stuk beter voor de dag (of de nacht, zo je wil) komen (niet dat ze vroeger slecht waren, maar ik was nu meer onder de indruk).

Tekstueel is men bij de oude thema’s gebleven (duistere zieltjes, deze mannen), met dit verschil dat men nu nog meer met de eigen taal is gaan flirten en men met ‘Das Todestal’ ook een Duitstalig nummer ter hore brengt.

Al bij al, kan ik stellen dat Salacious Gods niet teleurstelt. Men heeft het roer niet volledig omgegooid, maar klinkt op deze derde plaat toch een stuk snediger dan vroeger. Beslist één van de betere black-metalplaten uit Nederland.

Salacious Gods
Tracklisting:

 1. Knekelvoeste
 2. Black Bile Deserration
 3. Leskaold In Piene
 4. Annexation To The Pentagram
 5. Scars On My Wrists
 6. Hexenkult
 7. Sarin Attack
 8. Slaughtering Blasphemic Hellforce
 9. Striem Op De Pokkel 1226
 10. Das Todestal

Line-up:

 • Harfst-ruus – guitars
 • Fjildslach – drums
 • Steakelhorn – vocals
 • Nevhelnoaste – bass
 • Iezelzweart – guitars

Links: