Riverside – ID.Entity

Wie ben je? Laat je echt jezelf zien of speel je de rol van iemand die voldoet aan mijn ideaalbeeld? Wat is jouw identiteit? Deze vragen vormen het centrale thema rond ID.Entity, het nieuwste album van Riverside.

ID.Entity is voor de band ook een album waarop het de eigen identiteit opnieuw wil uitvinden en laat in zekere zin ook een frisse nieuwe start van Riverside horen. Het vorige album Wasteland stond in teken van het verlies van Piotr Grudziński, een van de oprichters van de band, en was een bijzonder donker album. Inmiddels is de periode van rouw voorbij, heeft de band in de persoon van Maciej Meller een nieuwe gitarist in de gelederen (hij speelde ook enkele solo’s op Wasteland en was als live-gitarist al betrokken bij de band) en kijkt de band vol optimisme naar de toekomst.

Dat optimisme vertaalt zich zeker in het geluid van de band op hun nieuwste album. Opener Friend Or Foe brengt de luisteraar dankzij de synthesizers direct terug naar de onbezorgde jaren ’80 toen New Wave hip was en A-ha een hit had met Take On Me. Als in het refrein de gitaar wordt ingezet krijgt het nummer een heerlijke wending en kan de luisteraar opgelucht concluderen dat Riverside nog steeds een rockband is.

De jaren ’80-invloeden blijven ook op de rest van het album duidelijk hoorbaar. Afsluiter Self-Aware doet erg denken aan Rush en in het bijzonder aan het nummer Vital Signs dankzij het reggae-ritme dat het nummer kenmerkt. Ook elders komt de invloed van Rush regelmatig voorbij.

Op andere nummers, zoals Post-Truth en I’m Done With You, trekt Riverside als vanouds steviger van leer. Big Tech Brother transformeert na een funky, door bas en toetsen gedreven begin, tot een episch en zwaar op gitaren leunend rocknummer.

Kenmerkend voor ID.Entity is dat geen van de instrumenten continu de overhand heeft. De wisselwerking tussen gitaar, drums, bas en toetsen is altijd duidelijk aanwezig waarbij gedurende de nummers de focus tussen de instrumenten en zang snel kan wisselen. Het draagt bij aan een interessante en dynamische luisterervaring; de luisteraar kan elke luisterbeurt nieuwe dingen ontdekken. Die wisselwerking en dynamiek komt het sterks tot uiting in het klapstuk van dit album, het dertien minuten durende The Place Where I Belong.

ID.Entity is een kleurrijk en afwisselend album geworden dat de liefhebbers van het vroege stevige werk misschien een beetje op honger laat zitten. De avontuurlijke luisteraar die de band graag nieuwe invloeden hoort omarmen zal veel plezier aan dit album beleven.

Score:

86/100

Label:

Inside Out Records, 2023

Tracklisting:

 1. Friend or Foe?
 2. Landmine Blast
 3. Big Tech Brother
 4. Post-Truth
 5. The Place Where I Belong
 6. I’m Done With You
 7. Self-Aware

Line-up:

 • Mariusz Duda – Zang, basgitaar, elektrische en akoestische gitaren
 • Piotr Kozieradzki – Drums
 • Michał Łapaj – Keyboards, synthesizers, Rhodes piano en Hammond organ
 • Maciej Meller – Elektrische gitaren

Links: