Riitasointu – Pedon Leikki

De vogeltjes fluiten, de lucht is blauw, eerdaags zal ik je vertellen, ik hou van jou. Klinkt zoet, toch? En enigszins gerijmd en gedicht, zonder dat ik mijn hemd heb opgelicht. Goed, alle flauwekul terzijde nu, want Riitasointu start zijn debuutalbum met een intro waarin u wel degelijk vogels hoort fluiten. De lucht zal dan ook nog wel blauw zijn, maar de rest van mijn korte rijm komt er niet meer aan te pas. We hebben hier te maken met een werk dat geïnspireerd is door het schrijfwerk van de Finse schrijver en dichter Aleksis Kivi. Die kent u vast niet, maar als ik zo eens ga rondspeuren kom ik er al vrij snel achter dat hij een schrijver des vaderlands is. Reden genoeg om zijn woorden te gebruiken voor het debuut Pedon Leikki, dat tevens een ode is aan de oude regio Tavastia, geografisch gezien een regio die een stuk ten zuiden het middelpunt van Finland ligt.

Goed, acht nummers dus, die tezamen acht-en-veertig minuten Finse folk black laten horen, zonder al teveel folkinstrumenten in dit geval. We zouden het dan ook voor het gemak pagan black kunnen noemen met bijhorende sfeer, melodie en kracht. Het duo waaruit Riitasointu bestaat laat in ieder geval vrij onversneden pure black horen die er echter niet enkel de vaart in tracht te houden zoals we meestal van Finse black gewoon zijn. Neen, hier is erg veel ruimte gemaakt voor een nogal pure sfeer, door achterliggende toetsen of elektronische invloeden die onder andere gedurende het titelnummer hoorbaar zijn. Aan de andere kant durf ik gerust te stellen dat dit album knalhard binnenkomt. De heel goede en transparante productie draagt hieraan bij. Van de tokkelende gitaar tijdens Varjoissa Syvyyden tot de woeste drumpassages gedurende 1050. Varjoissa Syvyyden heeft zelfs een onvervalste Paradise Lost-riff in zich die u zomaar zou kunnen herkennen.

Een ander element dat mij kan bekoren is het vasthouden aan de eigen moedertaal. De Fins-talige nummers klinken dikwijls zo magisch, zuiver en authentiek. Het is echt een soort oertaal die naar mijn mening uitstekend past bij krachtige black. Zo ook tijdens dit debuut van Riitasointu, een band bestaande uit een tweetal heren die het volgens mijn oren allemaal prima voor elkaar hebben. Het mysterieuze titelnummer valt bij mij het meest in de smaak.

Score:

80/100

Label:

Naturmacht Productions, 2024

Tracklisting:

1. Komeroisen Vuoren Alla
2. 1050
3. Luopio Ja Parras
4. Metsolan Vartija
5. Pedon Leikki
6. Uniemme Maa
7. Varjoissa Syvyyden
8. Impivaara

Line-up:

  • Jesse Virtanen – Drums
  • Kasper Leppänen – Vocalen, gitaar, bas

Links: