Reginn – Reginn

Death en black metal volgens onze eigen Zware Lijst, death metal volgens de metalen archieven. Wat zal het zijn, dit debuutalbum van een anonieme eenmansband uit Oklahoma, Amerika? De promo van dit zelfgetitelde debuut met de naam Reginn zegt ook iets over death en black metal, duistere emoties, een nederige aanpak en trouw blijven aan de essentie van ‘true death/black metal’. Dit alles gegoten in negen nummers met een totale speelduur van zevenendertig minuten.

Het type death/black metal dat Reginn laat horen is van de machinale soort, hoofdzakelijk veroorzaakt door de voorgeprogrammeerde drums. Voor de bas schijnt dit ook te gelden, maar dat is voor mijn gehoor nog niet eens goed te onderscheiden. De blacknuance zit hem met name in de sfeer die het geheel heeft meegekregen, de muziek zelf leunt heel wat meer tegen (duistere) death metal aan. Opgefokt en boosaardig is het in elk geval.

Astral Projections of Life’s Regret (mooie titel!) is het nummer dat het meest tot de verbeelding spreekt. We krijgen hier naast de death metal ook heel wat blackvibraties in de oortjes gespuwd. Het geheel zit vrij ingenieus in elkaar, waarbij ik wel kritisch opmerk dat de riffs nogal gerecycleerd aandoen. Het is niet allemaal dertien-in-een-dozijn, maar verwacht nergens iets vernieuwends. Dat is ook duidelijk niet het doel van dit heerschap. De vocalen verzanden nergens in een brij en dat is mede te danken aan twee overlappende vocalen, waarbij laag en wat hoger met elkaar gecombineerd worden. De sample waarmee Rancid Deformation of Humanity aftrapt vind ik geestig gevonden, waarna Reginn ook nog met een boeiend en stampend stuk death metal aan komt zetten. Licht dissonante nuances wisselen de brutaliteit smaakvol af.

De zuivere zang tijdens de afsluiter Haunted by Spectraphobic Visions klinkt bijzonder om mee te eindigen, maar past niet helemaal binnen het geheel. Al is het nummer op zich helemaal niet verkeerd. Somber, naargeestig en zelfs wat melancholisch, waarbij ook een aantal stijlvreemde klanken te horen zijn. Vermoedelijk uit de elektronische doos, maar storen doet dat geenszins. Dit debuutalbum is mijns inziens een mooie opmaat voor meer creativiteit vanuit het brein van deze musicus. Met nog beter uitgewerkte ideeën kan een vervolgplaat zeker in de subtop eindigen. Reginn zelf schopt het hier tot een dikke voldoende.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Wandering Through Despondent Realms
  2. Devolving into Mass Extinction
  3. Frantic Delusions of Existence
  4. Astral Projections of Life’s Regret
  5. Madness Shrouded in Black Decay
  6. Staring into the Shattered Void of Despair
  7. Rancid Deformation of Humanity
  8. When Posthumous Fades into Obscurity
  9. Haunted by Spectraphobic Visions

Line-up:

  • Onbekend

Link: