Räum – Cursed By The Crown

Räum is een Belgisch viertal uit de regio Luik dat hun band ergens in 2020 boven de doopvont hield en nu met Cursed By The Crown een post-blackmetalplaat aflevert die onder de banier van Les Acteurs De L’Ombre Productions uitkomt. De voedingsbodem voor al dit lekkers is de auto-destructieve aard van de mens zelf, schrijft de band. Wanneer je even door de line-up wandelt, valt het je waarschijnlijk meteen op dat er geen bassist in de gelederen werd opgenomen, het instrument is echter wel te horen op deze plaat. In de context van post-black metal en black metal in zijn puurste vorm lijkt me het toevoegen van wat zware onderlagen toch geen gemis te zijn. De band toont in ieder geval aan, in onderstaande live-clip, dat hij ondanks dit euvel toch een behoorlijk agressief geheel kan neerzetten. En het mag meteen ook genoteerd worden: erg indrukwekkende vocalen van de heer Jacqmin.

Het titelnummer bovenstaand, is meteen een indrukwekkende kolos van om en bij de tien minuten. Het lijkt in zijn eerste tellen, met de openingsmaten, nog wat braaf te starten. Vergis je echter niet, voor je het goed en wel beseft is de blastbeat al daar en schreeuwt de heer Jacqmin alle pijn uit zijn lijf. En dat zal voor hem het devies zijn voor het gehele album. We lijken misschien verkeerd van start te zijn gegaan, want het is niet het titelnummer dat deze plaat opent, maar Andromeda. Een nummer dat wat tijd nodig heeft om open te komen maar dit aan de hand van licht snijdende bijna botte gitaarlijnen wel doet. Vervolgens de voorzichtige blastbeat en ook een dreunend basgebeuren. Het lijkt een nummer te zijn dat toch verder drijft op de erg sterke vocalen en dito gitaarlijnen van het duo Di Naro – Deghaye. Die vullen elkaar echt wel perfect aan. Soms zijn deze zelfs bij momenten eerder tokkelend en verhalend van kleur en vorm.

Fallen Empire maar ook Beyond The Black Shades Of The Sun vergen respectievelijk iets meer dan acht en vervolgens twaalf minuten van je tijd. Tijd die je perfect in het beluisteren van deze nummers kan steken. De reden hiertoe is poepsimpel. Namelijk ultra brutale gitaarriffs, dito blastpartijen en natuurlijk die razende en vlijmscherpe vocalen, impressionant.

Indrukwekkend post-blackmetalgebeuren dit Cursed By The Crown van het Luikse Räum. Goed om weten dat de Franse platenboer Les Acteurs De L’Ombre Productions niet alleen voor eigen deur veegt doch ook, zij het eerder sporadisch, de landsgrenzen oversteekt om te speuren naar nieuw talent dat zich verder kan ontwikkelen onder hun vleugels. En volledig terecht natuurlijk.

Score:

75/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Andromeda
  2. Cursed By The Crown
  3. Fallen Empire
  4. Beyond The Black Shades Of The Sun

Line-up:

  • Olivier Jacqmin – Zang
  • Geoffrey Deghaye  – Gitaar
  • Jérôme Di Naro  – Gitaar
  • Xavier Legrand – Drum

Links: