Pthumulhu – Tungumál Svarthola

Uit IJsland komt deze illustere combo die zich Pthumulhu noemt. Tungumál Svarthola het eerste album kwam tot stand met de hulp van D.G. die we natuurlijk kennen van onder andere Mysthyrming. Wie de heren zijn achter deze band is een waar mysterie tenzij je natuurlijk de IJslandse ondergrond goed kent. In ieder geval is het zo dat de black/doom metal die op dit schijfje verzameld staat in staat moet zijn de aarde open te splijten. Iets wat in IJsland de laatste tijd wel eens vaker voorvalt als ik zo het nieuws bekijk. Nochtans ligt daar wel wat inspiratie denk ik.

De band tracht de menselijke connectie met de kosmos weer te geven en alzo resulteert dit in muziek die misschien het gehele aardse karakter van ons bestaan wel weet te overstijgen. Eigenaardig en tegelijk bijzonder vind ik de keuze voor de songtitels. Ik ben natuurlijk het IJslands niet machtig maar dit spelen met een beperkt aantal letters heeft wel iets en het zal zijn betekenis ook wel hebben. Alleen kan ik deze met de huidige meegeleverde informatie niet direct voor je neerpennen.

En hoe splijt dan de korst van Moeder Aarde open? Niet met een knal die we kennen van in het begin van het ontstaan van de Aarde zelf maar eerder op een sleurende, slepende en snorrende wijze. Snorrend? Luisteren we dan naar de krolse kater van de overjaarse buurvrouw? Nee. Snorrend, omdat er toch een zeker brommend en knotterend effect op de gitaren wordt gebruikt. Haast je maar niet om je hiermee één te maken want het tempo is beklijvend en tergend traag te noemen. De gedaante achter de drumkit heeft er evenmin zin in de snelheid naar onmenselijke hoogtes op te drijven. Hij kiest er eerder voor de snelheid laag te houden en je alzo de dieperik in te duwen, als je daar de afgelopen maten al niet resideerde. De geur van salpeter en onderaards bestaan is je dan ook niet vreemd, want dat is het bevattelijke odeur die de muziek van dit Pthumulhu met zich meebrengt. Het kruipt in je kleren. Voor je het weet zit het geheel onder je huid. Penetreert de smerigheid je aderen en dan ben je nog maar luttele ogenblikken verwijderd van het einde. Maar maak je niet ongerust voor je je laatste adem helemaal uitblaast, word je nog wat koekwaus gedraaid als een tochtige draaideur in een overdekt winkelcentrum: je krijgt geen rust. Dit kouwelijk, IJslands onderaards orkestje draait je nog tureluurs met verwrongen klanken, geluiden maar ook met piepende gitaarfeedback, schuurpapieren vocalen en ultradiepe keeltonen.

Vanonder de korst van Moeder Aarde, bedekt met een gloeiend hete laag lava staat dit Pthumulhu recht. Hun met black metal doorspekte doommetal kent zijn grenzen niet. Voor fans en aanhangers van de IJslandse extreme scene is deze release natuurlijk iets wat niet mag ontbreken in je al rijkelijk gevulde lava euh platenkast.

Score:

80/100

Label:

Kvlt Und Kaos Productions, 2024

Tracklisting:

  1. Multhulu
  2. Tuulmul
  3. Uul
  4. Uluututh
  5. Thuluthum
  6. Mluthu
  7. Pthumulhu

Line-up:

  • Onbekend

Links: