Piledriver – Live In Europe (The Rockwall-Tour)

Piledriver. Iedere classicrockliefhebber heeft aan dat ene woord genoeg om te weten uit welk muzikaal vaatje deze band tapt. Voor alle anderen een woordje uitleg: Piledriver is de titel van het vijfde Status Quo-album (uit 1972) met daarop een paar typische stomende blues- en boogierocknummers als Don’t Waste My Time, Big Fat Mama, Paper Plane, maar ook een cover van de The Doors-hit Roadhouse Blues. De eerste helft van de jaren 70 wordt wel eens beschouwd als de beste periode van de Quo. Voor het werk in deze tijd kregen ze de eretitel de Frantic Four.

Met andere woorden: we hebben hier te maken met een Duitse Status Quo-tributeband, om het wat oneerbiedig te zeggen. Meer zelfs: Piledriver is uitgeroepen tot de top van de Quo-tributebands! Want in tegenstelling tot gewone tributebands gaat Piledriver verder: men schrijft ook zelf muziek, natuurlijk in diezelfde stijl. En zo bracht de band in zijn meer dan 25-jarig bestaan al vier studioalbums uit. Het laatste, Rockwall, stamt van eind 2019. Dat was ook de start van een lange Europese tournee in 2019 die – het woord blijft maar terugkeren – door de COVID-uitbraak in de eerste maanden van 2020 plots ten einde kwam.

De band zag zijn mooie plannen dus in het water vallen en vreesde voor zijn einde. Temeer omdat de in Nederland wonende keyboardspeler Rudi Peeters in augustus 2020 op 42-jarige leeftijd overleed. Het laatste optreden in januari in Zwolle (opgenomen in deze release) bleek de laatste keer dat de bandleden Rudi zouden zien.

Gelukkig had de band eraan gedacht om een aantal van hun concerten professioneel op te nemen. En die opnamen zijn wat je krijgt met deze uitgebreide en luxueuze Live In Europe-release. Zeg nu zelf: evident is het toch niet als tributeband een box uit te brengen met drie cd’s, respectievelijk een optreden in Herne (Duitsland), Minehead (Verenigd Koninkrijk) en Zwolle, een dvd en zelfs een blu-ray met die drie optredens en extra bonusmateriaal. Bovendien zijn deze ontzettend mooi verpakt en vergezeld van een 24 pagina’s tellend foto- en infoboekje en een grote poster. Straf! Jonge lezers kijken nu meewarig en denken bij zichzelf: “cd? Dvd? Blu-ray? Really?”. Maar het lijkt me een heel evidente keuze als je rekening houdt met het doelpubliek, wat toch niet onbelangrijk is als economisch gegeven. En wie is dat doelpubliek? Vooral toch oudere rockers die wel nog hun oude muzikale “hardware” in huis hebben en voor wie de Spotify’s en Deezers van deze wereld niet echt hoeven.

Piledriver - Live In Europe

Uitstekende score dus wat artwork en de algemene ‘look and feel’ betreft, maar hoe zit het met de muziek? Wel, Piledriver had er zich eenvoudig vanaf kunnen maken door alleen maar nummers van Status Quo te kiezen. Maar dat doet men niet. Zeker wat het concert in Herne betreft: dat bestaat voor 75 procent uit eigen werk. En dan moet je toegeven als je naar de dvd/Blu-ray kijkt: het publiek staat er eerder mak bij. Het is duidelijk dat men toch wacht op die echte Quo-klassiekers, die er uiteindelijk toch komen.
Anders is het bij het optreden in Zwolle tijdens het Arrow Rock Festival: heel de setlist die je hier terugvindt, bestaat uit Status Quo-covers. Zelfs de intro is de typische Status Quo-concertintro, gevolgd door een resem wijdbeense heupwiegers als Caroline, Roll Over Lay Down, Whatever You Want, Down Down enzovoort.

Is dat eigen materiaal minderwaardig? Nee hoor, absoluut niet. Het is classic rock met Quo-inspiratie, maar het haalt niet het niveau van die zware Quo-klassiekers. En die worden hier meer dan professioneel vertolkt, vrij identiek aan het origineel: geluid is top (liefhebbers van veel publiekslawaai zullen wel op hun honger blijven zitten), het beeld is multicamera en ze bootsen hier echt wel heel goed de Frantic Four na. Zeker beide zangers/gitaristen die ook vestimentair Francis Rossi en wijlen Rick Parfitt benaderen. Naar stemgeluid toe is dat minder het geval, wat niet betekent dat de zang niet oké is. Gewoon anders, en met een klein Duits accentje. Check ook eens die mooie transparante drumkit. Uit alles blijkt dat ze het professioneel aanpakken.

Elk land heeft zo wel zijn eigen top Status Quo-tributeband. In België heb je de Belgian Quo Band, in Nederland Status Quotes, in Zweden heb je met Big Fat Mama een bende jonge wolven, die zich beperkt tot de Frantic Four-periode èn die het stemgeluid van Francis Rossi dicht benaderen. En in Duitsland heb je dus al jarenlang dit Piledriver.

Als je zoals ik al meer dan veertig jaar regelmatig nog eens Status Quo uit de platenkast haalt, is een uitgave als Live In Europe (subtitel: The Rockwall-Tour) van Piledriver natuurlijk “gefundenes Fressen”. Van de echte Frantic Four zijn er al een aantal naar de eeuwige jachtvelden vertrokken, dus uiteindelijk is de huidige Status Quo een coverband van zichzelf. Dat Piledriver zo’n box uit zijn mouw schudt, is gedurfd en bewonderenswaardig. Tegelijk is het een eigen tribuut aan hun overleden keyboardspeler Rudi Peeters. En het beste van al: nu COVID toch ongeveer verdwenen lijkt, hebben ze zichzelf nieuw leven ingeblazen en treden ze weer op.
Knal op een uitgeregende dag als vandaag die Blu-ray in je speler, zet je oude hifi op tien, smeer je heupen en je dag wordt weer een feestje!

Piledriver

(Foto copyright Markus Möllenberg Photographie)

Label:

Rockwall Records, 2023

Tracklisting:

CD 1 – Live in Herne (2019)

 1. Top Of The Bill
 2. Draw The Line
 3. Good Times
 4. Rockwall
 5. Stomp!
 6. Agitators
 7. One For The Rock
 8. Rock In A Crossfire Hurricane
 9. Fat Rat Boogie
 10. Down Down
 11. Whatever You Want
 12. Caroline

CD 2 – Live in Minehead (2019)

 1. Whatever You Want
 2. Rockin’ All Over The World
 3. Hold You Back
 4. Hi
 5. Joint Forces
 6. Blue Eyed Lady
 7. Roll Over Lay Down
 8. What You’re Proposing
 9. Mystery Medley
 10. Caroline

CD 3 – Live in Zwolle (2020)

 1. Caroline
 2. Roll Over Lay Down
 3. Hold You Back
 4. Backwater
 5. Hold You Back
 6. Rain
 7. Don’t Waste My Time
 8. Whatever You Want
 9. Rockin’ All Over The World
 10. Down Down
 11. Bye-Bye, Johnny

Line-up:

 • Michael Sommerhoff – Vocalen, gitaar
 • Peter Wagner – Vocalen, gitaar
 • Marc Herrmann – Bas
 • Tim Demuth – Drums
 • Rudi Peeters (+) – Keyboard

Links: