Panzerfaust – The Suns Of Perdition, Chapter 1: War, Horrid War

Een Canadese band op een Duits label, Panzerfaust meets Eisenwald Tonschmiede. Het label is me vooral bekend van vette releases, denk dan aan de laatste platen van Uada en het Nederlandse Nusquama. Met de band is het voor mij een eerste kennismaking. Deze Canadese soldaten wensen een vierluik te lanceren onder de titel The Suns Of Perdition. Logisch ook dan dat de eerste in de rij, de titel Chapter 1 en meer in het bijzonder War, Horrid War, wordt gedoopt. Het wordt een full-length album genoemd, maar als je naar de speeltijden van de nummers gaat kijken en je telt alles op kom je krap aan 35 minuten muziek.

Het is alsof een anti-tankraket je huis komt binnenblazen via de voordeur. Knal, alles naar de kloten en Panzerfaust zit op je schoot. Rollende toms, een leadlijn bestaande uit repetitive noten en gecombineerde scream en grunt. Sterke start. En in het midden van dit nummer, The Day After ‘Trinity’, zit er een ongelooflijk heet riedeltje ondersteund door een aanstekelijk ritme op de ride-cymbaal. Het tweede nummer laat je onmiddellijk kennismaken met de ijskoude temperaturen en gure wind die in Stalingrad de soldaten het leven zuur maakte! Gedreven door een krachtige dubbele bas knalt het hoofdthema binnen. In dit nummer laat soldaat Alexander Kartashov toch even zien hoe goed en technisch hij wel onderlegd is. Het hele album zit vernuftig in elkaar, dan weer penetreert een gortige blastbeat je gehoorgang, dan gebruikt de band weer lang uitgesponnen en uitgedragen eerder bezwerende stukken. Voor dit laatste speel je best eerst het nummer The Men Of No Man’s Land. De band brengt trouwens net in dit nummer veel variatie in de vocalen, vreselijk lekker.

En daarmee kom ik op het belangrijkste minpunt van deze plaat, 35 minuten is toch echt te weinig jongens! De muziek doet me niet zozeer denken aan bovenstaande labelgenoten maar eerder aan een mix van tragere Marduk, het Franse Merrimack en het Duitse Agrypnie. Aanschaffen die schijf en direct plaatsmaken in de platenkast voor de volgende drie!

Score:

85/100

Label:

Eisenwald, 2019

Tracklisting:

  1. The Day After ‘Trinity’
  2. Stalingrad, Massengrab
  3. Crimes Against Humanity
  4. The Decapitator’s Prayer
  5. The Men Of No Man’s Land

Line-up:

• Goliath – zang
• Brock “Kaizer” Van Dijk – gitaar, zang
• Thomas Gervais – bas
• Alexander Kartashov – drum

Links:

Panzerfaust Bandcamp
Eisenwald