Agrypnie – Grenzgaenger

Agrypnie uit Duitsland laat al sinds 2005 black metal op de wereld los. Ook nu weer komt hij met een erg krachtig en bruut album, genaamd Grenzgaenger. De plaat kwam eind 2018 uit, maar is stevig de moeite en verdient dus een meer dan degelijke review. Eigenaardig genoeg lanceerden ze ook in diezelfde periode een ander album, Pavor Nocturnus. Op die release vind je onder andere orchestrale versies van oudere nummers terug. Wat de mening van ondergetekende hierover is, moet je even op een ander plekkie zoeken.

Auferstehung, het eerste nummer, neemt je precies mee onder water, in een duikboot. Bezwerende klanken, in het begin van het erg lange nummer, en vervolgens, naar het einde toe een sonarsignaal, zijn hier niet vreemd aan waarschijnlijk. De band vuurt onmiddellijk enkele onderwaterraketten af, middels snoeiharde blast- en dubbele baspartijen. Ik weet niet hoe snel een duikboot vaart, maar als de gozers van Agrypnie aan de hendels of knoppen mogen komen (of hoe zit dat bij zo een boot eigenlijk?), ben je zo aan de andere kant van de aardkloot! De gitaren staan afgesteld als machinegeweren, erg scherp en precies! De zang zit in het straatje van Der Weg Einer Freiheit en ik moet zeggen dat ze muzikaal ook nabije buren zijn.

De band vuurt vakkundig het ene blackmetalpareltje na het andere af. Variatie troef in de drumpartijen, dan weer klassieke blastbeat, dan weer hammerblast. Alles wordt vakkundig en met perfectie uitgevoerd. De gitaren blijven dan wel weer vaak hangen in eenzelfde receptje. Basispartijen en een dreigende leadlijn, dat mag en kan zeker als dit meer dan degelijk wordt uitgevoerd! De band is echter ook niet vies van wat hoekige gitaar- en drumpartijen, luister daarvoor maar eens naar het nummer Aus Zeit Erhebt Sich Ewigkeit. De band is ook in staat de ene na de andere fabuleuze, geile leadlijn te produceren bijvoorbeeld in het titelnummer Grenzgaenger of het daaropvolgende Die Waisen Des Daidalos. En dan heb je de meesterlijke gitaarriff in het laatste nummer Zu Grabe, nog niet gehoord…

Man, man… deze tweemansformatie levert, met hun nieuwe boreling, een 70 minuten durend meesterwerkje af!

Score:

90/100

Label:

Supreme Chaos Records, 2018.

Tracklisting:

1. Auferstehung
2. In Die Tiefe
3. Aus Zeit Erhebt Sich Ewigkeit
4. Nychthemeron
5. Grenzgaenger
6. Die Waisen Des Daidalos
7. Die Längste Nacht
8. Zu Grabe

Line – up:

• Torsten – zang, gitaren, keyboard en programmering
• Moe – drum

Links:

Agrypnie Facebook
Agrypnie Bandcamp
Supreme Chaos Records