Nusquama – Horizon Ontheemt

Duik recht in de krochten, de modder en de nattigheid. Ploeter met je handen in de aarde, in de vuiligheid en de smerigheid. Nusquama, een Nederlandse blackmetalband bestaande uit veteranen die spelen in bands als Laster, Turia en Fluisteraars, komt nu met Horizon Ontheemt op de proppen. De band geeft het duistere, vieze en vuile gevoel effectief een gezicht. Met zes lange nummers vertelt de band zijn verhaal.

Je stapt de duistere krochten binnen via het nummer De Aarde Dorst en de toon wordt onmiddellijk gezet: rauwe, eerder monotone black metal met krijsende vocalen. De riffs worden uitgesmeerd en uitgesponnen, de drums leggen de diepgang. Bezwerend en beangstigend zijn de gevoelens die overheersen en heel de plaat blijven nazinderen. Wrevel, het tweede nummer, herbergt al vanaf het begin een heerlijke, wat verscholen riff. Tijdens het nummer Vuurslag krijg ik het gevoel dat er ergens tussen de iele gitaarpartijen en de krijsende vocalen een bezwerende hoge toon verwerkt zit. Het kan eigenaardig klinken misschien. Luister anders zelf even zou ik zeggen. In het midden van het nummer komt de band na een akoestisch riedeltje in een sterk meeslepend thema terecht. Dit thema draagt het nummer ook uit. Het sterkste nummer is de afsluiter Met Gif Doordrenkt. Hier zijn naar het einde toe wat voorzichtige cleane vocalen te horen.

De plaat zou zijn opgenomen in een negentiende eeuws koetshuis, welnu de juiste plaats om bovenstaande sfeer op plaat vast te leggen. Ook de bandfoto is hier vermoedelijk geschoten en is verdomd mooi qua compositie.

Blijkbaar staat de band in april 2019 op het Roadburn Festival in Tilburg en speelt hij de volledige plaat. Dan is het toch de moeite waard om daar naartoe te trekken. Ik ben benieuwd hoe de band dit live kan brengen en neerzetten. Het is een puike plaat, ondanks iets te weinig variatie volgens mijn goesting.

Score:

80/100

Label:

Eisenwald, 2019

Tracklisting:

 1. De Aarde Dorst
 2. Wrevel
 3. Vuurslag
 4. Eufrozyne
 5. Ontheemd
 6. Met Gif Doordrenkt

Line -up:

 • T. – Vocalen
 • O. – Gitaar
 • S. – Gitaar
 • N. – Basgitaar
 • M. – Drums

Links:

Nusquama Bandcamp