Pallbearer – Heartless

Dit is een album waar ik echt naar heb uitgekeken. Ik ben eigenlijk al vanaf de allereerste plaat verkocht aan het geluid van de band ondanks de kritieken die het ook wel kreeg. Onder andere het gemis van een eigen geluid op het debuut (teveel lijkend op Warning), de ietwat zwakke zang van Brett Campbell zowel op plaat als live. Maar dit deed mij allemaal niks. De riffs en het melancholische geluid overtuigden mij volledig en ik geef al het vorige werk dan ook nog regelmatig een draaibeurt.

De eerste keer Heartless draaien voelde dan op het eerste gehoor als een warm bad waarbij er al snel herkenning van het geluid was. Die heerlijke warme riffs en de ietwat ijle zang die weer wat is gegroeid. Toch laat de band weer horen verder gegroeid te zijn. Alle schroom is nu wel afgeschud en de echt pure doom wat naar achter geschoven ten faveure van een meer proggy sound. Regelmatig doen middenstukken mij denken aan een heel zware versie van Pink Floyd wat in mijn ogen als compliment opgevat dient te worden.

Ook horen we meer traditionele heavy metal terug in de nummers en lijkt het reportoire hiermee wel verder uitgebreid waardoor ook links met bands als Rush en zelfs Boston zomaar boven komen drijven. Toch is al dit gegooi met namen nergens voor nodig omdat de band op dit album bewijst dat ze vooral klinkt als zichzelf. Teksten die gevoelig zijn en lang uitgesponnen nummers zoals het prachtige A Plea For Understanding zorgen bij mij meermaals voor kippenvel.

Ook de productie springt in het oor met haar organische geluid en warme nadruk op de bas. De samenzang van Brett en Rowland die elkaar complementeren en boven de muziek lijkt te zweven en hopelijk op Roadburn net zo mooi uitkomt zijn een paar elementen waar gewoon met een goed oor naar geluisterd is. Het enige minpunt is het nummer Cruel Road waar de band opeens het gaspedaal wat intrapt en wat mij betreft volledig uit de bocht vliegt. Ondanks dit smetje is dit een heerlijk album geworden dat bij mij zeker goede zaken zal doen voor de jaarlijst ondanks dat dit jaar net begonnen is.

Score:

89/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. I Saw the End
 2. Thorns
 3. Lie of Survival
 4. Dancing in Madness
 5. Cruel Road
 6. Heartless
 7. A Plea for Understanding

Line-up:

 • Brett Campbell – Zang, Gitaar, Synth
 • Joseph D. Rowland – Bas, Zang, Synth
 • Devin Holt – Gitaar, Zang
 • Mark Lierly – Drums

Links:

Geef een reactie