Ontborg – Following The Steps Of Damnation

Zweeds klinkende melodische deathmetal met de typische HM-2 gitaarsound uit Italië. Tja, klinkt dit gek? Nee, toch. We kijken in metalland van niet veel meer op. Dit Ontborg is een viertal en brengt met Following The Steps Of Damnation het vervolg op de debuutplaat uit 2019, Within The Depths Of Oblivion. Die plaat kwam toen nog uit in eigen beheer als ik goed ben geïnformeerd. De huidige plaat komt via een Zweeds label, hoe kan het ook anders, Black Lion Records. Eén van de leden van Ontborg is ook actief in Graveworm, ook een eerder melodische deathmetalband, die we al kennen vanaf het gezegende jaar 1992. En dit schrijvende kom ik er toch weer achter dat mijn eigen leeftijd wat aan het opklimmen is. De obligate leesbril is ook al aanwezig.

Nu, Ontborg speelt typische melodische death metal en voorziet dit alles met een typische geluidsmuur. Komt daar nog bij dat het geheel wordt voorzien van een typisch blauwig artwork alsof het van de hand van de meester zelf, Kristian Wåhlin, zou kunnen gekomen zijn. Niets is minder waar want het blijkt om Juanjo Castellano te gaan die dit hele artwork in elkaar geknutseld heeft. Typisch.

Steps of Damnation is een midtempo melodische deathmetalstamper. Niks nieuws, niks verfrissends gewoon degelijk. Lekker schurende stembanden en stampende drums krijg je ook te horen op Purgatory dat in weinig verschilt van de openingstrack of van de rest van de nummers op deze plaat. Tja en dan zit je aan nummer drie, Echoes At Time, en begin ik me toch lichtjes te vervelen. We hebben het allemaal al wel eens gehoord maar nu en dan een frisse partij ertussen knallen of een mieterse melodie het lijkt aan deze Italianen niet direct besteed. Een akoestische gitaarpartij aan het begin van To The North of een lekkere opzwepende drumpartij in I Am The Night of een strakke melodie in het allerlaatste nummer The Tower niet te nagelaten dan.

Denk aan Ablaze My Sorrow, Sacramentum, At The Gates en zo vele anderen. Krijg je niet genoeg van dit type melodeath, dan kan je ook onverwijld de nieuwste plaat, Following The Steps Of Damnation, aanschaffen van de Zweedse Italianen van Ontborg als je begrijpt wat ik bedoel. Wil je het echter niet te ver zoeken dan kan je ook teruggrijpen naar ouder of nieuwer, sterker werk van  bijvoorbeeld de Zweedse Belgen van Mordkaul. En zo voegen we weer een aantal bands toe aan het bovenstaande rijtje.

Score:

60/100

Label:

Black Lion Records, 2023

Tracklisting:

 1. Steps Of Damnation
 2. Purgatory
 3. Echoes At Time
 4. Nightfall
 5. To The North
 6. Underneath
 7. I Am The Night
 8. Ending Path
 9. Old Mother Frost
 10. The Tower

Line-up:

 • Christoph Flarer – Drum
 • Florian Reiner – Gitaar
 • Lukas Flarer – Zang, gitaar
 • Christoph Gufler – Drum

Links: