Onheil – Razor

Onheil – Razor
Cyclone Empire, 2009

De Nederlandse black metalkudde Onheil draait alweer aardig wat jaartjes mee. Vreemd genoeg had de band het niet voor elkaar gekregen om in deze tien jaar een full-length uit te poepen, tot nu. Na een handjevol demo’s, een EP en (eindelijk) een stabiele line-up te hebben verzameld is er nu Razor. Een album dat dankzij de elf nummers met gerust hart een echte full-length genoemd mag worden.

Razor is een perfecte benaming voor het gitaarwerk dat voorgeschoteld wordt op de plaat. Ze zijn snel, vlijmscherp en meedogenloos en wanneer de riffs eenmaal goed op snelheid zijn, is het het sterkste punt van de plaat (luister hiervoor maar eens naar het nummer As Hope Dies). Maar met drie gitaristen binnen de gelederen ben je eigenlijk ook wel aan je stand verplicht wat te bieden op het gitaarvlak. Opvallend is verder dat de plaat vrij toegankelijk is voor zijn genre. Niet alleen komt dit door de heavy en thrashy karaktereigenschappen van de muziek. Ook is het bij vlagen goed mee te brullen. Zo schalde er onlangs nog een ‘Wake me when you die!’ door de douchecabine toen het nummer Nemesis’ Light Fading zich in mijn hoofd had genesteld.

Onheil heeft met Razor een prettig schijfje afgeleverd, dat te omschrijven valt als een eigenzinnige Nederlandse black metalcocktail gemaakt van de drankjes Agathodaimon, Darkthrone en Fluisterwoud, afgeserveerd met een vleugje Iron Maiden. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Omschrijven is overigens een lastige klus met deze plaat. In plaats van tijd verkwanselen aan synoniemen of vergelijkbare bands te brainstormen houd ik het simpel; Luisteren deze plaat! Hij zal je ongetwijfeld niet teleurstellen.

Onheil - Razor
Tracklisting:

 1. Out Of The Darkness It Comes
 2. Nemesis Light Fading
 3. As Hope Dies
 4. Final Redemption
 5. Day Of Departure
 6. Razor
 7. The Fallen Kingdom
 8. Pad Der Verdoemenis
 9. Penetration Of Innocence
 10. Rain Of Fire
 11. From Above

Line-up:

 • Amok – Vocalen, gitaar
 • Sadist – Gitaar
 • Haat – Vocalen, gitaar
 • Nomiis – Bas
 • Terger – Drums

Links: