Demonical – Chaos Manifesto

Demonic, Diabolic, Diabolical, Demonical … ik ben altijd in de war met deze band. Al helemaal omdat vocalist Sverker “Widda” Widgren zowel bij Demonical als Diabolical aan het werk was. “Was”, want bij Demonical is dat vanaf nu Alexander Högbom. Alexander heeft net als de helft van de leden van Demonical en Diabolical een Centinex-verleden. En aangezien Centinex sinds 2014 weer bestaat krijg je inteelt langs alle mogelijke kanten. Boeiend alleen als je een Scandinavische metalnerd bent. Wat u vooral dient te onthouden is dat Diabolical een middelmatige Zweedse blackthrashband is en dat Demonical één van de ruigste en lekkerste Zweedse old-school deathmetalbands is met een beestige sound.

 

De vorige twee albums van Demonical belandden telkens netjes in mijn jaarlijst, de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Het begint alvast goed met Chaos Manifesto, dat opnieuw doortrapte old-school death metal met heel veel ronk en groove laat horen. Grave, Dismember, Entombed, … the usual suspects. Hier en daar ook wat ouderwetse Hypocrisy, wat deugd doet aan de melodische oren. Op Chaos Manifesto komen de vocalen wel meer van achteren naar voor toe (veel diepte op de grunts), is de sound minder bruut en eerder kil, en zul je minder “catchy” refreinen terugvinden. En laat die zaken nu net zijn waar ik de meerwaarde in zag bij Demonical.

Het is echter geen zwartwit-kwestie bij Demonical, dus sowieso zal iedereen die fan was van de band dat ook blijven. Er zullen er alleen maar bijkomen volgens mij en dat is volledig terecht. Dit Demonical is een kick-ass old-school Zweedse deathmetalband met een hoop kwaliteit qua brutaliteit. Zelfs Amon Amarth-fans zullen overstag gaan bij het horen van Towards Greater Gods. Persoonlijk prefereer ik echter Death Unfaithful.

Score:

84/100

Label:

Agonia Records, 2018

Tracklisting:

 1. A Void Most Obscure
 2. Towards Greater Gods
 3. Sung to Possess
 4. Välkommen undergång
 5. Torture Parade
 6. From Nothing
 7. Unfold Thy Darkness
 8. Death Unfaithful
 9. Nightbringer

Line-up:

 • Martin Schulman – Bas
 • Johan Haglund – Gitaar
 • Kennet Englund – Drums
 • Eki Kumpulainen – Gitaar
 • Alexander Högbom – Keel

Links: