Katatonia – Viva Emptiness 10th Anniversery Edition

Katatonia – Viva Emptiness 10th Anniversery Edition

Peaceville, 2013

Album nummer zes van Katatonia uit 2003 wordt door velen gezien als een ijkpunt in de lang lijst met platen die de band sinds het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw uitbracht. Begonnen als doom/death-act transformeerde de band naar een meer mainstream, maar niet minder somber, geluid. Last Fair Deal Gone Down was al een stap in die nieuwe richting, met Viva Emptiness bevestigde Katatonia dat het de band menens was.

Viva Emptiness is ondanks zijn onbetwiste status in ‘s bands discografie in 2013 ter gelegenheid van het tien-jarig bestaan aan een oppoetsbeurt onderworpen. De band was zelf namelijk niet helemaal tevreden met het, voor het eerst zelf geproduceerde, eindgeluid. Ook zijn er een aantal arrangementen aan de originele muziek toegevoegd en is de balans tussen gitaar en toetsen hersteld in die zin dat de sterke songs meer de kans krijgen ‘te ademen’. Ook het meisje op de hoes is inmiddels tien jaar ouder.

De 2013 versie van Katatonia kent slechts één nieuw nummer. Wait Outside dat ook al verscheen op de in 2005 uitgebrachte verzamelaar The Black Sessions. Niet echt nieuw dus. Het maakt het eindresultaat er niet minder om. Wanneer de band zelf aangeeft dat deze versie van Viva Emptiness de definitieve versie is van de plaat dan geloof ik het oprecht. Mocht je twijfelen dan moet je de originele variant van One Year From Now eens naast de nieuwe versie leggen. Daarbij verbleekt die uit 2003 tot een veredelde demo-opname. Zoals mijn zoontje tevreden roept wanneer iets is gelukt: “Missie volbracht!”

Tracklisting:
katatonia

 1. Ghost of the Sun
 2. Sleeper
 3. Criminals
 4. A Premonition
 5. Will I Arrive
 6. Burn the Remembrance
 7. Wealth
 8. One Year from Now
 9. Walking By a Wire
 10. Complicity
 11. Evidence
 12. Omerta
 13. Wait Outside
 14. Inside the City of Glass

Line-up:

 • Jonas Renkse – zang, gitaar
 • Anders Nyström – gitaar, toetsen
 • Fredrik Norrman – gitaar
 • Mattias Norrman – bas
 • Daniel Liljekvist – drums

Links: