Noctem Aeternus – Winter Spells

Noctem Aeternus, volgens mij hebben onze Hollandse vrienden van Nox Aeterna het wel goed geschreven, maar goed. Uit Argentinië komt het heerschap, dus we zullen hem niet op zijn Latijn afrekenen, hoewel het Spaans natuurlijk wel nauw verwant is met het Latijn. Tot zover de taallessen.

Noctem Aeternus is sinds 2014 actief op het gebied van, naar eigen zeggen, atmosferische black metal. Het album Winter Spells kwam in 2017 al uit, maar Zware Metalen kreeg de promo ter review hier pas eind vorig jaar in de bus. Het is het eerste volledige album voor deze eenmansformatie. Volgens de beschrijving bespeelt hij alle instrumenten. Het geheel doet overigens niet echt atmosferisch aan, op de keyboards na, maar eerder melodisch zoals bijvoorbeeld het Noorse Iskald.

De intro Winter Spells laat ons alvast opwarmen met een knisperend vuurtje. Het is nodig, want wat volgt is koude gepolijste black metal. Ahab laat horen dat Scandinavische black metal de klankkleur bepaalt. Ik wil niet zeggen Freezing Moon, maar ik hoor Freezing Moon. Keyboards die we kennen van Burzum domineren de gehele luisterduur. Bleeding Night, dat begint met die typische keyboards, volgt met een soort Broderskapets Ring-persiflage. Diminishing Night begint met een riff die ik al ken van Blood Stained Dusk. The Waning Moon Has Fallen duurt maar liefst 14:14 minuten. Het best te omschrijven als blastbeats afgewisseld met keyboards, maar het weet wel die typische Scandinavische sfeer neer te zetten.

Er zal vast een markt zijn voor dit soort muziek, maar het klinkt toch wat ongeïnspireerd. Ik zit persoonlijk niet te wachten op een soort medley van blackmetalklassiekers. In blackmetalkringen is het doorgaans acceptabel om hetzelfde trucje nog maar weer eens uit de oude doos te halen, het is daarom dat ik hier geen onvoldoende voor ga geven. Die herhaaloefening heeft mijn enthousiasme over deze plaat in elk geval geen goed gedaan. Het is echt niet slecht, maar dit is typische middenmoot die toch echt creativiteit mist.

Score:

60/100

Label:

Naturmacht Productions, 2018

Tracklisting:

  1. Winter Spells
  2. Ahab
  3. Bleeding Night
  4. Nocturnal Mantle
  5. Interlude in G minor
  6. Autumn Glare
  7. Diminishing Night
  8. The Waning Moon Has Fallen
  9. The Final Hill

Line-up:

  • Noctem Aeternus – Alles

Links: