Nganga – Phthisis

Alweer een Amerikaanse band waarvan nieuw werk, ditmaal in eigen beheer, op mijn schrijftafel terechtkomt. Het gaat om een een viermansformatie uit Raleigh, North Carolina met de welluidende naam Nganga. Het debuutalbum kreeg de titel Phthisis mee en dan ben ik weer in mijn element. Want dat is gewoon een verwijzing naar een van de interessantere infectieziektes, tuberculose. Een ziekte die zich in verschillende vormen kan uiten. Bijzonder fascinerend, en dat vond Hippocrates een hele poos geleden ook. Ik vraag me af of de black metal van dit heerschap ook zo afwisselend is.

Naar eigen zeggen hebben de vier heren hun invloeden gehaald bij bands uit de lokale ondergrond als daar zijn Weakling, Yellow Eyes, Krallice, Revocation en Beyond Creation. Dan moet ik toch al even op mijn kalende kruin krabben want dit handjevol bands zegt me niet direct iets. Alleen Krallice doet een belletje afgaan, vermoedelijk door hun debuutplaat die in 2008 uitkwam via het Canadese Profound Lore Records. De platenboer die in die periode ook werk van Amesoeurs, Alcest, Winterfylleth en Agalloch aan de man bracht, als ik me niet vergis.

Goh, meer dan een foto, wat extra informatie en de muziek van deze vermoedelijk nog jonge horde, kreeg ik niet meegestuurd. Maar vanaf de eerste seconden wordt het al meteen duidelijk: de black metal van dit viertal is zo smerig, ranzig, uitputtend en vermoeiend als tuberculose oplopen moet zijn. Na pak-hem-beet 25 minuten ben je wel van de teringherrie verlost, wat je van tuberculose misschien niet kan zeggen. Of de muziek van Nganga aansluit op deze van hun grote voorbeelden kan ik niet beoordelen. Wel druipt de vuiligheid er gewoon zo af, en dan doel ik zowel op het productionele als op het muzikale in zijn geheel.

Een poging om wat jazzy uit de hoek te komen op Wound lijkt wat naar alle hoeken en kanten uit te draaien doch eenmaal de vier heren de juiste richting gevonden hebben, laten ze niet na een heel emmertje smeerpijperij over je uit te kappen. De veelal snelle blastbeats, de eerder dissonante gitaarpartijen en de daartussen fietsende screams maken het geheel niet bepaald coherent maar dat is ook vast de bedoeling niet. Vacuous Dream en Lunar Chains geven je een goed beeld waarvoor dit Nganga staat.

Phthisis is een bijzonder debuut. De Amerikaanse vrienden van Nganga die dit schreeuwerig, smerig blackmetalplaatje uitbrengen, weten waar ze mee bezig zijn. Geef ze nog wat tijd en vermoedelijk komen ze wel op de proppen met nog meer lekkers.

Score:

70/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

  1. Absent Light
  2. Wound
  3. Vacuous Dream
  4. Lunar Chains
  5. Stems

Line-up:

  • Jordan King – Drum
  • Nate Stokes – Gitaar
  • Charles Meyer – Gitaar
  • Eyn – Bas, zang, gitaar

Link: