Nadsvest – Slovo Meseca I Krvi

Het Nederlandse Soulseller Records weet wel waar het goede vlees vandaan te halen. Dit Nadsvest is een samensmelting van Servische en Nieuw-Zeelandse achtergronden. Nochtans doet de titel van het album, Slovo Meseca I Krvi, vermoeden dat vooral het Servisch de bovenhand haalde. Nadsvest is de band van S, ook bekend onder de naam Atterigner actief in Gorgoroth en A, actief in Barshesketh. De black metal die de heren gefabriceerd hebben is een combinatie van eerste en tweede golf black metal afgekruid met wat andere beestachtige onderaardse klanken afkomstig uit de heavy metal en Servische folk.

Het tekstuele kader is geschreven in de vorm van een gedicht. Het omschrijft de fases die een krijger dient te doorlopen om in hem de oerkrachten, de primaire weerwolf te laten ontwaken. Daarnaast beschrijft het ook de overwinning van de geest en het ultieme offer door het menselijk vlees. Zelfs tijdens het opnameproces in de Sonorous Studio hebben de twee heren geprobeerd het geluid op te wekken van zo een getormenteerde ziel die zoekende is naar bovenstaande. Een hapklare brok black metal lijkt het dan alzo niet te worden. Het Nederlandse Soulseller Records ziet er wel graten in en lanceert zo dus de eerste langspeler van deze band.

Je mag gerust stellen dat de eerste klanken behoorlijk gortig en smerig kunnen genoemd. Een krasserige en piepende gitaarmuur wordt gebouwd rond een schurend stel stembanden, in de verte wat likjes keyboard en een drum die klinkt alsof deze volledig uit metaal is gefabriceerd. Smoezelig en vettig kan je het dus wel noemen. Vihori Boja zou zoiets als wervelwinden van kleur moeten betekenen, alhoewel ik daar toch niet helemaal zeker van ben als ik naar de muziek van dit Nadsvest luister. Veel kleur zit er toch in het muzikale en productionele geheel niet verwerkt. Iets wat we als rasechte blackmetalfanaten ook gewoon graag hebben. Ook deze heren houden van brutaal geklop en gehamer iets wat je goed kan horen in Ponori Adski. Een wat eigenaardig aanvoelende tomtoon zit verwerkt in de blastbeat, tenminste als ik het goed heb. Het geeft het geheel een bijzondere twist.

Dissonant zwevend, licht hoekig en iet wat puntig start Vaznesenje Zveri. Het sluit allemaal aan bij de achterliggende gedachte die ik hierboven al beschreef. Hoe ontwaakt er in een krijger, een dier met oerkrachten. Dit nummer moet dan wel een fase beschrijven die eerst aanzet tot contemplatie alvorens de oerkracht waarvan sprake, ontwaakt. Je kan de andere fases die aanleiding zijn tot de transformatie van het individu dan wel de overwinning van de geest/ziel zelf aanhoren. Mijn aandacht verslapte wat na de eerste drie nummers omdat ik het gevoel kreeg dat de nummers net wat te inwisselbaar bleken.

Nochtans is de eerste en langverwachte langspeler Slovo Meseca I Krvi van de heren S. en A. die opereren onder de naam Nadsvest, een plaat die inderdaad eerste en tweede golf black metal met elkaar tracht te verbinden en daar ook in slaagt maar niet meer dan dat.

Score:

80/100

Label:

Soulseller Records, 2024

Tracklisting:

  1. Vihori Boja
  2. Ponori Adski
  3. Vaznesenje Zveri
  4. Pojanje Crno
  5. Od Meseca I Krvi
  6. Trijumf Silnika – Smrt Sveta

Line-up:

  • S.
  • A.

Links: