Nachtmystium – Resilient

Nachtmystium tekende dit jaar bij Prophecy Records. Dat is een goede zaak, want we dreigden deze Amerikanen al uit het oog te verliezen met hun voormalig label. De heruitgaves van het prima demomateriaal in de loop van de zomer mochten we immers niet ontvangen. Dat is dus wel het geval voor de EP Resilient, die gelijk met de heruitgave van Assassins uitkwam. Een leuke zet van het label om dat tienjarige jubileum te vieren en al haalt Resilient het inhoudelijk niet van het AssassinsAddicts duo, toch horen we een band die inhoudelijk nog steeds diepgang brengt.

Dat begint reeds met de melancholische titeltrack. Zeker niet het beste nummer dat Blake Judd ooit geschreven heeft, maar toch blijft het refrein hangen en baant het melodisch lekker de diepte in op het einde. Opvolger Silver Lanterns klinkt echter nog veel beter, met een atmosferische gitaarlijn die verdraaid lekker klinkt en met een lekkere oldschool drumvibe. Typisch Amerikaanse tintjes, dit doet me wat denken aan Akhenatan (Judas Iscariot) die wat spul voor Wolves in the Throne Room schrijft, maar het bezit zeker ook een Fins kantje. Het verschilt behoorlijk met de afsluiter Desert Illumination. Passend bij de naam van het nummer duwt de band op de rem en presenteert het een trager, atmosferisch nummer waar wat gesproken woorden zorgen voor een zweverig sfeertje. Halverwege gooit de band het roer wel om met een verdraaid diepgaande blackmetalriff waarop wordt verdergeborduurd.

Het experimentele karakter van pakweg tien jaar geleden is door de jaren heen dus wat veranderd, maar Nachtmystium laat nog steeds horen dat het riffs kan schrijven die diep kunnen gaan, zoals ze dat ook al konden ten tijden van Instinct: Decay. Benieuwd waar we deze heren gaan vinden binnenkort, nu ze te vinden zijn bij dit label. Dit klein half uur is in elk geval een geslaagd eerste wapenfeit bij het Duitse keurmerk.

Label:

Lupus Lounge, 2018

Tracklisting:

  1. Conversion
  2. Resilient
  3. Silver Lanterns
  4. Desert Illumination

Line-up:

  • Joel Witte – Gitaar
  • Blake Judd – Zang, gitaar
  • Martin van Valkenstijn – Bas, effecten, zang
  • Job Phenex Bos – Synth, effecten

Links: