My Lament – The Season Came Undone

Het vorige album, Broken Leaf, van de Belgische death/doommetalformatie My Lament dateert al weer van 2009. Het is dus wachten geweest tot nu, als we de EP Sorrow uit 2015 even niet meetellen, op het vervolg dat de titel The Season Came Undone heeft meegekregen. Het is niet langer Solitude Productions maar het Spaanse Ardua Music die deze plaat uitbrengt. Kwaliteit boven kwantiteit moet dit viertal waarschijnlijk gedacht hebben en ik kan hen geen ongelijk geven. Als ik aan death/doom metal denk ik, dan komen spontaan de Groten der Aarde voorbij, denk dan aan Paradise Lost, My Dying Bride en vrienden. Daarnaast denk ik aan melancholische riffs, thema’s waarmee het wenen je nader staat dan het lachen of diepe grunts en emotioneel beladen cleane zangpartijen. Ik verklap alvast, My Lament heeft dit alles geïntegreerd in hun muziek. Maak je klaar voor een intrieste 51 minuten aan muziek.

De plaat start erg sterk met Everything Goes To Waste, een nummer dat van mij gerust wat langer had mogen duren dan de vooropgestelde vijf minuten. Wat een melodielijnen, wat een verdriet en emotie die er in de thema’s zijn gestopt. De afwisseling tussen de diepdreunende gruntpartijen en de doorleefde cleane zanglijnen is om je duimen en vingers bij af te likken. De eindriff smeekt om een vervolg maar jammerlijk eindigt het nummer daar. Doch niet getreurd of juist wel, het vervolg, My Mausoleum, sleept op geheel eigen wijze alle miserie van de wereld je graftombe in. Je krijgt tijd genoeg om al je tranen te tonen, de magnifieke cleane partijen van Robrecht moeten niet onderdoen voor deze van de Groten Der Aarde die ik al vernoemde. Ergens begin minuut vijf zit er potverdorie een erg lekkere ritmewisseling verstopt! Een rollend tomgebeuren kondigt een bijtend en pitsend doch melodische beuk aan die je maar moeilijk omver kan duwen. Luister ook eens naar de finesse in het drumspel terwijl de gitaar en bas knijpend doorspelen, heerlijk!

Goh, wat een opening van een plaat en we zijn nog maar twee nummers ver! Beukend, dreunend en rollend start Fallacy terwijl Like Fallen Rain rustig binnendruppelt middels heldere gitaarnoten en ondersteunende basklanken. Afwisseling troef kan je stellen. Daarnaast verliest My Lament nergens zijn eigen smoelwerk. Bijzonder knap. Het zijn die gevoelige solopartijen, die kenmerkende zangpartijen, die ijzersterke gitaartandem en dat krachtig drum- en basfundament die dit mistroostige gezicht maken. Pure klasse!

The Season Came Undone is een ongelooflijk sterke, hernieuwde kennismaking met de Belgische death/doommetalvrienden van My Lament. Hier ga ik niet over zeuren of doormiepen, dit is gewoon verplichte kost voor één ieder die het extreme genre een verdrietig hart toedraagt. Een beetje chauvinisme kan geen kwaad en laat me dus alzo stellen dat deze band de nieuwe blinkende ster is aan het Belgische death/doommetalfirmament en vermoedelijk ook ver daarbuiten.

Score:

90/100

Label:

Ardua Music, 2023

Tracklisting:

 1. Everything Goes To Waste
 2. My Mausoleum
 3. Fallacy
 4. Like Fallen Rain
 5. Oh, Fall
 6. Dying Of The Light
 7. Like Something Almost Being Sad
 8. November
 9. Life Will Be The Death Of Me

Line-up:

 • Robrecht – Zang, gitaar
 • Steph – Basgitaar
 • Vincent – Drum
 • Paul – Gitaar

Links: