Mistral – In the Throes of Losing Love

Allereerst voor de duiding: het gaat hier om het Poolse Mistral, niet het Nederlandse kwintet met dezelfde bandnaam. Anders dan bij de Nederlandse band hebben we hier te maken met een post-black/shoegazeband die nu via Onism Productions een tweede album uitbrengt. Volgens de promo is het voor fans van Alcest, Sadness en Agalloch. Met name die laatste verwijzing zorgt ervoor dat we niet kunnen wachten om dit te  beluisteren! Mistral bestaat slechts uit een tweetal heren. Er zijn wel een paar gastbijdrages op dit album, namelijk van violiste Katarzyna en harpist Myrvandrer (Magnus) die een talharpa bespeelt.

 
We horen van alle drie de genoemde bands wel wat invloeden terug op dit In the Throes of Losing Love. In essentie is het neerslachtigheidsgehalte vrij nadrukkelijk aanwezig, maar het is te kort door de bocht om Mistral een puur sombere band te noemen. Daarvoor schijnen de lichtstralen zo nu en dan teveel door de wolken heen en die worden ook nog door fluitende vogels bijgestaan. Naast de eerder genoemde invloeden horen we vooral veel Deafheaven uit zijn beginperiode. Zo deinst Mistral er ook niet voor terug om vrij dromerige passages te combineren met scherpe blackmetalvocalen. Dit horen we het best tijdens het schitterende In Division. De compositie en bijbehorende ideeën, zoals het afwisselen met het zangvolume, is hier wel bijzonder knap uitgewerkt! We horen gewoon over de gehele linie dat deze muzikanten overtuigen in alles wat er te horen valt. Bijzonder daarbij is het feit dat mistroostige muziek moeiteloos overloopt in stevige, emotieve en vooral melodische black metal. En nee, dat is niet vernieuwend of buitengewoon experimenteel, maar wel heel fijn om naar te luisteren. Als de band de luisteraar dan ook nog vijftig minuten weet te boeien, dan is de missie wel geslaagd.

Verder is het nog noemenswaardig om te vermelden dat de albumtitel goed gekozen is. De plaat ademt een behoorlijke hoeveelheid verlies en rouw uit. Vanuit de promo lezen we dat het laatste nummer Still No Closure is opgedragen aan Jacek Masłowski, de bassist van de band die in 2021 zijn leven beëindigde. Het nummer laat zich meer als een soort outro aanhoren, waarbij de eerder genoemde talharpa sfeerbepalend is. Op basis van dit album In the Throes of Losing Love zijn we ervan overtuigd dat dit Poolse duo tot meer in staat is in de toekomst. Voor nu leveren de heren een prima en afwisselende plaat af.

Score:

80/100

Label:

Onism Productions, 2023

Tracklisting:

 1. The Ossuary
 2. Inquietude
 3. Retrograde (A Mind Adrift)
 4. In Division
 5. Unto You
 6. Glass Houses
 7. If It Weren’t For The Break Of Dawn
 8. Ashbreather
 9. Still No Closure

Line-up:

 • Jan – Gitaren, vocalen
 • Mikołaj – Drums

Links: