Mist of Misery – Absence

Vanuit het hoge Noorden komt een ijskoud brok metaal op mijn hersenpannetje vallen. Na enige ontdooiing blijkt het om het tweede album van Mist of Misery te gaan: black metal vanuit de depressieve suicide-hoek, overgoten met een flink doommetalsausje. En dat blijkt een prima combinatie voor krap drie kwartier somberen. De heren Mortuz Denatus, Phlegaton en Anders Peterson, weten met hun instrumentale, sferische stukken precies de juiste snaar te raken en rekenen met enkele agressieve uitvallen keihard af met de laatste restjes hoop die er nog in de luisteraar mochten leven.

Met een bandnaam als Mist of Misery en nummers als Melancholic Thoughts, Euthanasia en Serenity in Nothingness, is vooraf wel duidelijk dat het beluisteren van dit album geen wandeling onder de lentezon tussen de weilanden gaat worden. Maar waar zoveel andere DSBM-acts de mist ingaan met hun misantropie en depressie, weten deze Zweden de ellende goed onder woorden te brengen. Muzikaal gezien dan. Dat betekent dus een netjes geprogrammeerd, goed klinkend album met sterke vocalen en muziek en niet alsof een of andere gestoorde een cassetterecorder heeft vol staan schreeuwen in de kelder van een gesloten inrichting, zichzelf begeleidend met een gitaar van de Intertoys. Dat is één keer leuk, Absence zet je met plezier nog een achtste keer op.

Het gaat te ver om Absence tot een wereldplaat uit te roepen en Mist of Misery op een voetstuk te zetten, want daarvoor blijft er nèt iets te weinig hangen. Maar dan ook écht nèt hè? Absence voelt een beetje als je favoriete wintertrui. Bijzonder comfortabel en je trekt ‘m altijd maar weer uit de kast. In dit geval was Absence al aan zijn vijfde rondje toe, voordat ik bedacht dat het misschien wel tijd was voor wat anders. Gewoon een goede plaat dus, die doet verlangen naar meer. Zei iemand daar ‘Jaarlijstmateriaal’?

Label:mist-of-misery-absence

Black Lion Productions, 2016

Tracklisting:

 1. Melancholic Thoughts
 2. Euthanasia
 3. Absence
 4. Final Departure
 5. Epitaph of Penitence
 6. Wistful Twilight
 7. Paragon of Perdition
 8. Mist of Misery
 9. Serenity in Nothingness

Line-up:

 • Mortuz Denatus – Vocalen, drums, programmering
 • Phlegathon – Gitaar, bas
 • Anders Peterson – Keyboard

Links:

Score:

85/100