Midnight – Hellish Expectations

Midnight is de koning van de ‘hap-slik-weg speed/black metal’. Bandbrein Athenar blies het beestje in 2003 leven in. En zie hier: na meer dan twintig jaar is de band nog altijd goed voor hel en verdoemenis uit je speakers. Voor het zesde album van deze Amerikaanse eenmansfractie ligt de verwachting weer hoog, maar of we kunnen spreken van helse verwachtingen valt nog te bezien. Hellish Expectations heeft in elk geval een godsgruwelijk afschuwelijk voorkantje gekregen. Waarschijnlijk verkondig ik niet de algemene mening wanneer ik zeg dat ik het altijd maar een wat saaie band vind. Eens zien of deze nieuwe plaat weet te boeien!

Hellish Expectations is eenzelfde hoopje met “buzzwords”, staccato testosterongeblaf, catchy riffs en voorspelbare structuren waar de band om bekend staat. Is het braaf? Zo braaf als je speed metal kan krijgen. Wat deze band alleen onderscheidt van de duizend poepbands in dit genre is de combinatie van sterk gitaarwerk en energie. En oké, de riffs mensen… De riffs zijn toch wel erg kruidig hoor! Zie eens Dungeon Lust bijvoorbeeld waar je swingend je kerkerlusten kan botvieren. Meer dan een nootje omhoog twee nootjes omlaag en twee nootjes omhoog is het niet. Maar het is precies wat je nodig hebt om geil te worden.

Qua solo’s word je elke track vermaakt. Persoonlijk ben ik het meest gecharmeerd van Doom Death Desire waar de vingervlugge shreds en whammy bar de track aan het einde naar een hoogtepunt janken. Dit is niet anders bij opener Expect Total Hell waar schijnbaar willekeurige snaren worden aangeslagen in de solo. Als het maar wild klinkt! Het refrein brengt een duidelijke boodschap mee. Om dat nou twaalf keer te herhalen is misschien wat overdreven. Het drumwerk is het gehele album extreem rechtlijnig en compleet oninteressant en het blijft verbazen hoe Midnight daarmee weg komt. Het feit dat de tracks maar kort duren helpt hierbij. De songs zijn erg consistent en van vullers is absoluut geen sprake als je het mij vraagt. Het meest opvallende liedje is Masked and Deadly met net weer wat andere gitaareffecten en een wat gecompliceerder samenvallen van de verschillende instrumenten. De licks marcheren brutaal door de track.

Uiteindelijk is Midnight gewoon een speedmetalprostituee. De band kent alle trucs om de boel in beweging te krijgen en werkt je in kort tempo door de tien veilige nummertjes heen. Geen enkel nummer is overbodig. Het swingt, beukt, spuugt bloed en blijft consistent beuken tot het laatste drupje. Echt verliefd kan ik er alleen niet op worden.

Score:

80/100

Label:

Metal Blade Records, 2024

Tracklisting:

 1. Expect Total Hell
 2. Gash Scrape
 3. Masked and Deadly
 4. Slave of the Blade
 5. Dungeon Lust
 6. Nuclear Savior
 7. Deliver Us to Devil
 8. Mercyless Slaughtor
 9. Doom Death Desire
 10. F.O.A.L.

Line-up:

 • Athenar – Alles

Links: